Tiesības būvēt vēja parkus jūrā paredzēts piešķirt konkursa kārtībā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe/LETA

Paredzams, ka decembrī valdībai būs jāizlemj, vai diviem uzņēmumiem, kas iecerējuši jūrā būvēt vēja parkus, dot atļauju veikt izpēti, savukārt tiesības būvēt paredzēts piešķirt konkursa kārtībā, biznesa portālam «Nozare.lv» teica EM valsts sekretārs Juris Pūce. 

Kopumā interesi par vēja elektrostaciju būvniecību jūrā izrādījuši četri uzņēmumi, kuriem EM ir arī izsniegusi atļaujas jaunu iekārtu ieviešanai vai jaudas palielināšanai. Tas nozīmē, ka uzņēmumi ir tiesīgi veikt darbības, lai ieviestu elektroenerģijas ražošanas iekārtas, skaidro EM Sabiedrisko attiecību nodaļā. Tas gan nedodot ekskluzīvas tiesības izmantot atļaujā noteikto teritoriju.

Valdībai vēl jāizlemj pēc būtības, vai izsniegt šiem uzņēmumiem atļauju veikt vēja elektrostaciju izbūvi un atļauju vēja parka priekšprojekta izstrādei ar iespēju nākotnē veikt projekta īstenošanu.

EM patlaban saskaņo ar citām ministrijām Ministru kabineta rīkojumu projektus par divu projektu tālāko virzību - SIA «Baltic Wind Park» un SIA «JK Energy». EM skaidroja, ka pārējie uzņēmumi vai nu nav izrādījuši tālāku interesi, vai arī prasa noslēgt nomas līgumu teritorijas izmantošanai, kas tiks risināts normatīvajos aktos, nosakot iestādi, kas šādu līgumu ir tiesīga slēgt valsts vārdā.

Iepriekš izskanēja bažas, ka minētie uzņēmumi tiks pie nākamā soļa, lai gan vēl nedarbojas nepieciešamie normatīvie akti, taču ekonomikas ministrs Artis Kampars («Vienotība») šodien laikrakstā «Diena» publicētā intervijā stāsta, ka «esam apturējuši mēģinājumu atsevišķām firmām iegūt ekskluzīvas ilgtermiņa tiesības šo projektu virzīt». Viņš paudis viedokli, ka ir jābūt skaidriem nosacījumiem, pirms atsevišķas firmas jau ir «ielikušas savu kāju durvju spraugā».

Pūce skaidroja, ka ministrija turpina saskaņot ar citām ministrijām rīkojumu par atļaujas došanu izpētei, bet ne būvniecībai. Pēc viņa domām, valdība jautājumu varētu skatīt decembra otrajā nedēļā vai vēlāk. Paralēli EM gatavo normatīvos aktus, saskaņā ar kuriem tiks dotas tiesības veikt būvniecību. EM valsts sekretārs norādīja, ka tās paredzēts piešķirt konkursa kārtībā.
Kā norāda EM, 18.novembrī stājās spēkā Jūras vides aizsardzības un pārvaldības likums un tas paredz deleģējumu valdībai pieņemt noteikumus, kas regulēs šo jomu.

Noteikumos jāparedz kārtība, kādā nosakāms licences laukums jūrā mākslīgo salu, būvju un iekārtu, tostarp platformu un enerģijas ražošanai nepieciešamo iekārtu, būvniecībai, ierīkošanai, arī ar to saistītai izpētei un būvju ekspluatācijai.

Tāpat valdībai šajos noteikumos jāparedz kārtība, kādā rīkojams konkurss par tiesībām izmantot atļaujas vai licences laukumu būvju būvniecībai, ierīkošanai, arī ar to saistītai izpētei un būvju ekspluatācijai.

Noteikumos būs noteikta arī kārtība, kādā izsniedzama, apturama vai anulējama atļauja vai licence atļaujas vai licences laukuma būvju būvniecībai, ierīkošanai, ar to saistītai izpētei un būvju ekspluatācijai, kā arī jāietver nosacījumi par ikgadējās valsts nodevas maksāšanas kārtību un apmēru un atbrīvojumiem no nodevas maksāšanas par atļaujas vai licences laukuma jūrā izmantošanu.

Kā ziņots, «JK Energy» EM atļauju jaunas elektroenerģijas ražošanas iekārtas ieviešanai saņēma 2008.gada 9.decembrī. Ar to atļauts sākt enerģijas ražošanas iekārtas ieviešanu ar jaudu 900 megavatu. Savukārt «Baltic Wind Park» atļauju saņēma 2009.gada 18.maijā. Ar to atļauts sākt enerģijas ražošanas iekārtas ieviešanu ar jaudu 200 megavatu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu