«Bilance» par maksātnespējas jaunumiem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Bilances» 221 (250) nr., kas iznāk 24. novembrī, varat lasīt:

LIKUMDOŠANA

Juridiskā spēka likums

Dokumentu pareiza un atbilstoša noformēšana ir bijusi svarīga vienmēr kā
uzņēmumu vadītājiem, tā arī grāmatvežiem. Virkne rekvizītu dokumentos ir
obligāti saskaņā ar likumu «Par nodokļiem un nodevām» un «Par pievienotās
vērtības nodokli» prasībām. Tomēr ir prasības, kas ir kopējas visiem dokumentiem
un visiem uzņēmumiem neatkarīgi no tā, vai uzņēmums ir PVN maksātājs vai nav.

FINANSES

Maksātnespējas jaunais regulējums. Administratora pilnvaru paplašināšana – garants efektīvai procesa norisei?

2010. gada 1. novembrī stājās spēkā Maksātnespējas likums jaunā redakcijā, kas būtiski izmainīs gan tiesiskās aizsardzības, gan maksātnespējas procesu gaitu, kā arī procesā iesaistīto personu pienākumu loku, tiesību apjomu un ietekmi uz procesu virzību. Atbilstoši jaunajā Maksātnespējas likumā definētajiem tiesiskās aizsardzības, juridiskās un fiziskās personas maksātnespējas procesos piemērojamajiem principiem likuma mērķis ir nodrošināt procesu pieejamību, efektivitāti, ātrumu un vienkāršību, tādējādi ļaujot finansiālajās grūtībās nonākušam saimnieciskās darbības veicējam tikt atbrīvotam no parādsaistībām, nodrošinot parādnieka aktīvu taisnīgu sadalīšanu starp kreditoriem, kā arī parādniekam iespēju reorganizēt uzņēmumu vai restrukturizēt parādu, ja šāda darbības turpināšana ir pamatota ar atbilstošiem uzņēmuma likviditātes un rentabilitātes rādītājiem un citiem uzņēmuma saglabāšanas pamatotības pierādījumiem

EKONOMIKA

Skaistās apņemšanās un dzīves realitātes pārbaudījums

Tas, vai Valda Dombrovska jaunās valdības deklarācija par iecerēto darbību būs formalitāte, kas ļaus šo dokumentu drīz vien ielikt plauktā, kur tas pārklāties ar putekļiem, vai arī tomēr tas iegūs reālu varu, ar kuru sabiedrība varēs kontrolēt politiķus un prasīt atskaites, lielā mērā no pašas sabiedrības arī atkarīgs. Patlaban deklarācijai ir pievērsta liela uzmanību, un visbiežāk ir dzirdams nopēlums par tās formālo raksturu un nekonkrētību. Iespējams, tas tādēļ, ka šajā dokumentā tika meklētas vismaz kaut kādas informācijas druskas par to, kas tad galu galā mūs sagaida nākamgad. Tādas informācijas tur praktiski nav, un diez vai īsti pat tai tur būtu jābūt. Pēc Saeimas vēlēšanām apstiprinātās valdības deklarācija par iecerēto darbību ir dokuments desmit lapu garumā, kur sīkiem burtiem uzskaitīti mērķi un prioritātes valdībai kopumā, kā arī konkrēts veicamo darbu saraksts atsevišķi pa noteiktām jomām. Līdz 5. decembrim katrai ministrijai ir jāizstrādā konkrēts rīcības plāns – kad un ar kādiem resursiem tiks sasniegti deklarācijā minētie uzdevumi. Rīcības plāni ministrijām jāiesniedz Valsts kancelejā un Ministru prezidentam. Šis plāns tad varētu būt arī nākamais dokuments, kas, visticamāk, izraisīs pastiprinātu sabiedrības uzmanību.

FINANSES

Latvijas Banka nodrošina infrastruktūru eiro maksājumiem Eiropā

Latvijas Banka šā gada 9. novembrī sāka nodrošināt Elektroniskā klīringa sistēmu (EKS) maksājumiem eiro Eiropā - drošu un efektīvu infrastruktūru, ko tās dalībnieki varēs izmantot ikdienas maksājumiem saviem klientiem - uzņēmumiem un privātpersonām. Šādus pārrobežu maksājumus jau tagad veic daudzi uzņēmumi un privātpersonas, taču līdz ar eiro ieviešanu eiro maksājumi būs svarīgi ikvienam. EKS ir Latvijas Bankas maksājumu sistēma, ar kuras palīdzību bankas, Latvijas Banka un Valsts kase veic daudzus maksājumus klientu vārdā. Jau no 2008. gada 1. janvāra ir iespēja veikt drošus un efektīvus klientu iekšzemes  maksājumus eiro, izmantojot Latvijas Bankas EKS. Tagad šo sistēmu tās dalībnieki var izmantot eiro maksājumiem SEPA (vienotā eiro maksājumu telpa - Single Euro Payments Area).  Kā norāda Latvijas Bankas speciālisti – pievienošanās SEPA ļaus padarīt ievērojami ātrākus un arī drošākus Latvijas uzņēmēju norēķinus eiro valūtā ar sadarbības partneriem Eiropā. Taču pilnībā jauno iespēju priekšrocības Latvijā izjutīsim līdz ar iestāšanos eirozonā. Tomēr banku nozares pārstāvji norāda – jau tagad ir svarīgi gatavoties šim procesam un gadījumā, ja tuvākajā laikā uzņēmējiem ir plānots investēt grāmatvedības datorprogrammu uzlabošanā, noteikti jāizpēta, vai jauno tehnoloģiju piedāvātāji savā produktā plāno piedāvāt arī iespēju savietot šīs programmas ar banku sistēmām, izmantojot SEPA iespējas.

NUMURĀ:

• Samazina komercbanku noguldījumu likmes Latvijas Bankā
• Aktualitātes maksātnespējas procesa pieteikšanā un nekustamā īpašuma atsavināšanā
• Izdota instrukcija budžeta pārskatu gatavotājiem

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu