BBC diktors nosauc apstākļus, kādos komunisms būtu sabrucis agrāk

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

«Ir diezgan liela iespēja, ka Austrumeiropas vēsture būtu citāda, komunisms būtu sabrucis vēl agrāk, ja mobilie telefoni un internets darbotos jau PSRS laikā,»  intervijā žurnālam «Ir» minējumu izteicis britu sabiedriskās raidorganizācijas kanāla «BBC World» diktors Niks Gouings (Nick Gowing).

«Jo, atcerieties, 1991.gadā Irākas iebrukums Kuveitā un notikumi Baltijā norisinājās paralēli, un veidojās situācija, kurā televizora ekrānu faktiski vajadzēja sadalīt uz pusēm. Un, kamēr no Kuveitas informācija plūda brīvi, no Baltijas iegūstamās ziņas arvien bija lielā mērā kontrolētas,» atceras Gouings.

Gouingam ir teorija, ka mobilo tālruņu izplatība un iespēja ar tiem nofilmēto parādīt visai pasaulei radikāli maina attiecības starp sabiedrību un varu. Mobilo telefonu kameru acis ieskatās vietās, kur tradicionālajiem medijiem nav spēka piekļūt: mūku protestos Birmā, sabombardētajās civiliedzīvotāju mājās Afganistānā. Informācija internetā nonāk reālā laika režīmā, un varai vairs nav daudz stundu pārdomām, lai atbildētu uz jautājumu: kas ir noticis?, raksta «Ir». 

Gouings uzskata, ka tas rada jaunu sabiedrības demokratizācijas pakāpi. No otras puses, dzemdina leģitimitātes krīzi, jo valsts struktūras vai lielie uzņēmumi nav spējīgi reaģēt tik ātri, cik ātri no viņiem prasa atbildes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu