Laikraksts: ASV veido plašu iekšzemes spiegošanas tīklu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem un tam sekojošajiem teroristu draudiem ASV valdība uzsākusi plaša iekšējā spiegošanas tīkla veidošanu, lai apkopotu informāciju par amerikāņiem, pirmdien vēsta laikraksts «The Washington Post».

Laikraksts ziņo, ka valdība šim mērķim izmanto Federālā izmeklēšanas biroja (FIB), vietējā policijas un ASV Iekšzemes drošības ministrijas darbiniekus un militāro krimināllietu izmeklētājus.

Sistēmā tiek apkopota, uzglabāta un analizēta informācija par tūkstošiem ASV pilsoņu un iedzīvotāju, no kuriem daudzi nav apsūdzēti nekādos likumpārkāpumos, vēsta «The Washington Post».

Saskaņā ar laikraksta veikto izmeklēšanu valdības mērķis ir panākt, lai visa informācija no ikvienas štata un vietējās tiesībsargājošās iestādes tiktu novadīta uz Vašingtonu, lai atbalstītu FIB darbu.

«The Washington Post» ziņo, ka spiegošanas tīklā iekļautas 4058 federālās, štatu un vietējās organizācijas, kurai katrai ir savi pretterorisma pienākumi un sava jurisdikcija.

Vismaz 935 no šīm organizācijām radītas pēc 2001.gada teroristu uzbrukumiem, vēsta laikraksts.

Izmeklēšanā atklājies, ka tehnoloģijas un tehnikas, kas tika attīstītas izmantošanai Irākas un Afganistānas karā, nonākušas ASV tiesībsargājošo iestāžu rokās, raksta «The Washington Post».

Papildu tam FIB veido arī datubāzi ar vārdiem un personiska rakstura informāciju par tūkstošiem ASV pilsoņu un iedzīvotāju. Un tā ir pieejama arvien lielākam skaitam vietējo tiesībsargājošo iestāžu un militāro krimināllietu izmeklētāju, norāda laikraksts.

«The Washington Post» atzīmē, ka, cenšoties apkarot apdraudējumu, kas tiek raksturots kā radikālā islāma draudi, atsevišķas tiesībsargājošās iestādes par instruktoriem nolīgušas cilvēkus, kuru radikālos uzskatus par islāmu un terorismu ASV izlūkošanas aģentūras uzskata par kļūdainiem un neproduktīviem.

Laikraksts norāda, ka spiegošanas tīkla izmaksas ir grūti nosakāmas, bet atzīmē, ka Iekšzemes drošības ministrija štatu un vietējām valdībām kopš 2003.gada atvēlējusi 31 miljardu ASV dolāru (16,4 miljardus latu) drošības uzlabošanai un pretterorisma aizsardzības pastiprināšanai.

Šogad ministrija vietējām tiesībsargājošajām iestādēm piešķīrusi 3,8 miljardus dolāru (divus miljardus latu), vēsta «The Washington Post».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu