Kristovskis noraida kritiku, ka ĀM būtu melojusi sabiedrībai

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Ārlietu ministrija (ĀM) sīkāku informāciju par Latvijas pilsoņu atbrīvošanas apstākļiem Sudānā varētu sniegt tikai tad, ja par to lemtu drošības dienesti, kas atbild par šā gadījuma izmeklēšanu.

To žurnālistiem pirmdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru pauda ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis («Vienotība»).

Viņš norādīja, ka jautājums par Sudānas ķīlnieku krīzi varētu tikt skatīts kādā no nākamajām Nacionālās drošības padomes sēdēm, taču patlaban jāpabeidz šā notikuma izmeklēšana, ko veic ANO Pasaules Pārtikas programmas un Sudānas drošības dienesti. Un tikai tādā gadījumā, ja šie dienesti izmeklēšanas noslēgumā lemtu, ka ĀM jāsniedz sabiedrībai detalizētāka informācija, tas tiktu darīts.

Kristovskis noraidīja kritiku, ka ĀM būtu melojusi sabiedrībai par ķīlnieku atbrīvošanas apstākļiem. Viņš atkārtoti uzsvēra, ka ķīlnieku izvešana no valsts, ar kuru Latvijai nav divpusēju diplomātisko attiecību, bijusi gana komplicēta un ar šo informāciju nevajadzētu spekulēt.

Jau vēstīts, ka Ārlietu ministrija iepriekš paziņojumā medijiem norādīja, ka Latvijas pilotus Sudānā nolaupīja astoņi bruņoti cilvēki, kas vēlāk ķīlniekus ar automašīnu aizveda nezināmā virzienā un ik pa laikam mainīja apmešanās vietu. Ķīlnieki fiziski netika iespaidoti, taču sadzīves apstākļi bija kritiski. Ikdienā Latvijas firmas «GM Helicopters» divi piloti un mehāniķis, kas tika nolaupīti 4.novembrī Njalas pilsētā, Sudānā, turēti teltī bruņotas apsardzes uzraudzībā.

8.decembrī norisinājusies ķīlnieku glābšanas operācija, pēc kuras visi trīs Latvijas pilsoņi tikuši nogādāti drošā vietā ANO bāzē, kur viņiem tika sniegta pirmā palīdzība, kā arī organizēta tikšanās ar Sudānas varas un drošības iestāžu pārstāvjiem. Nākamās dienas vakarā Latvijas Ārlietu ministrijas un «GM Helicopters» pārstāvju pavadībā bijušie nolaupītie devušies atpakaļceļā uz Latviju. Kopā ar ģimenes locekļiem starptautiskajā lidostā «Rīga» bijušos nolaupītos sagaidīja Ārlietu ministrijas, Drošības policijas Pretterorisma centra, kā arī «GM Helicopters» pārstāvji.

Taču, tā kā Sudānas varas iestādes, ANO Pasaules Pārtikas programma un Drošības policijas Pretterorisma centrs joprojām veic šā gadījuma izpēti, ĀM pazīnoja, ka izmeklēšanas interesēs sīkāka informācija par nolaupīšanā iesaistīto grupējumu, kā arī ķīlnieku krīzes atrisinājumu netiks sniegta.

ĀM arī uzsvēra, ka ārkārtīgi svarīga loma glābšanas operācijas veiksmīgā norisē bija pašu Latvijas pilsoņu profesionālajai sagatavotībai darbam ekstremālās situācijās, drosmei un pašaizliedzībai. Šīs īpašības ļāva viņiem izdzīvot, kā arī sveikiem un veseliem atgriezties Latvijā.

Taču decembra vidū medijos izskanēja informācija, ka ķīlnieki no gūsta atbrīvojušies paši.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu