Noķer hakeri, kas smēlis simtiem tūkstošus no «digitālās upes»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

ASV apsūdzēts kāds hakeris, kas «nosmēlis» 274 000 ASV dolāru (142 500 latus) no e-komercijas ārpakalpojumu kompānijas «Digital River», kas tulkojumā nozīmē «digitālā upe», raksta informācijas tehnoloģiju (IT) portāls «TheRegister».

Par ielaušanos datu sistēmā un naudas «nosmelšanu» apsūdzēts kāds 35 gadus vecs Teksasas štata iedzīvotājs Džeremijs Pārkers, izriet no ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) paziņojuma medijiem, uz kuru portāls norādījis savā rakstā. Paziņojumā teikts, ka Pārkers varētu saņemt 20 gadu cietumsodu par krāpniecību, izmantojot telekomunikāciju sistēmu, un desmit gadus par nelikumīgu ielaušanos informācijas sistēmā.

Kā izriet no «Digital River» mājaslapas, kompānija nelieliem IT un programmatūras attīstītājiem sniedz interneta veikala uzturēšanas pakalpojumu un maksājumu apstrādi kā ārpakalpojumu. Apsūdzētais bija pieslēdzies naudas plūsmai no «Digital River» uz klientu kontiem un to pāradresējis sev, laikā no 2008.gada decembra līdz 2009.gada oktobrim novirzot lielas naudas summas.

Noziegumu atklāja FIB izmeklētāji. FIB paziņojumā medijiem teikts, ka FIB 2009.gadā saņēmis 22,3% vairāk sūdzību un iesniegumu par noziegumiem pret informācijas sistēmām nekā 2008.gadā, bet sūdzībās un iesniegumos minētā kaitējuma summa vairāk nekā dubultojusies - līdz 559,7 miljoniem ASV dolāru (291 miljonam latu) no 264,4 miljoniem ASV dolāru (137,5 miljoniem latu) 2008.gadā.

«TheRegister» starp IT nozares portāliem ir pazīstams kā portāls ar noslieci meklēt ziņas un notikumus, kurus var pasniegt kā melno humoru, un stāsts par hakeri un «Digital River» izcelts, lai varētu rakstā iepīt vārdu spēles par upēm un naudas «smelšanu».

«Digital River», ziņojot par 2010.gada trešā ceturkšņa finanšu rezultātiem, prognozēja, ka tās 2010.gada apgrozījums būšot aptuveni 363 miljoni ASV dolāru (188,7 miljoni latu). Uzņēmums dibināts ASV 1994.gadā, un tā akcijas tirgo ASV «NASDAQ» biržā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu