Polijas universitātes gatavas uzņemt no Baltkrievijas augstskolām izslēgtos studentus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Scanpix»/«Reuters»

Aptuveni 50 Polijas universitātes ir gatavas uzņemt Baltkrievijas studentus, kas no savām augstskolām izslēgti par piedalīšanos protestos pēc prezidenta vēlēšanām, trešdien vēsta Polijas radio.

Līdzīga situācija jau bijusi pirms četriem gadiem, kad pēc Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām Polijā studiju turpināšanai ieradās 244 studenti, intervijā radio atgādināja Polijas zinātnes un augstākās izglītības ministre Barbara Kudricka.

Baltkrievu studentu skaits, kas varētu interesēties par izglītības turpināšanu Polijā pēc Minskā šomēnes vardarbīgi apspiestajiem protestiem, varētu būt pat lielāks, paredzēja ministre.
Polijas universitātes arī varētu piedāvāt darbu Baltkrievijas augstskolu mācībspēkiem un zinātniekiem, norādīja Kudricka, atzīstot, ka jautājums par darba apstākļiem un atalgojumu pagaidām vēl nav skaidrs.

Viņa arī atzina, ka baltkrievu studenti ar finansiālu palīdzību rēķināties nevar.
Jau ziņots, ka 19.decembrī aizvadītajās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās atbilstoši oficiālajiem rezultātiem uzvarējis līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko - par viņu nobalsojuši 79,67% vēlētāju.

Par Lukašenko tuvāko konkurentu Andreju Saņņikovu tikmēr savu balsi atdevuši 2,56% vēlētāju, bet Vladimirs Ņekļajevs saņēmis 1,77% balsu. Savukārt pārējie kandidāti saņēmuši no 0,48% līdz 1,97% balsu, bet pret visiem pretendentiem balsojuši 6,57% vēlētāju, liecina galīgie rezultāti.

Noslēdzoties balsošanai, opozīcijas kandidāti galvaspilsētā Minskā gribēja sarīkot protesta akciju pret rezultātu viltošanu. Kaut arī drošības struktūras jau savlaicīgi bija sākušas gatavoties tam, lai protestus nepieļautu, dažbrīd demonstrācijā Minskas centrā bija sapulcējušies vairāki desmiti tūkstoši opozīcijas atbalstītāju. Drošībniekiem cenšoties demonstrāciju izklīdināt, izraisījās sadursmes, un vairāk nekā 600 cilvēku tika arestēti, arī septiņi no deviņiem opozīcijas kandidātiem uz valsts galvas amatu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu