Mājdzīvniekiem nepatīk salūts

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Tuvojoties gadu mijai Latvijas Veterinārārstu biedrība aicina mīļdzīvnieku īpašniekus neņemt līdzi savus mīluļus uz svētku salūtu pat tad, ja saimnieks ir pārliecināts - manam dzīvniekam no trokšņiem un uguņošanas nav bail.

Apmēram katram desmitajam dzīvniekam ir kāda fobija. Bailes no trokšņa ir viena no izplatītākajām. Lielas ļaužu masas šo fobiju tikai pastiprina.

Tieši tāpēc janvāra sākumā patversmes pārpilda no svētku noskaņās relaksētajiem īpašniekiem bailēs aizbēgušie suņi, bet veterinārajās klīnikās vēršas pēc palīdzības dzīvnieku īpašnieki, kuru dzīvnieki joprojām vēlas dzīvot skapī vai zem vannas.

Pat, ja mīļdzīvniekam no trokšņiem un uguņošanas nav bail, tā ņemšana līdzi uz masveida pulcēšanās vietām, nav ieteicama. Dzīvniekam var kāds uzkāpt, tam pēkšņi pieskarties, pagrūst...Dabiska aizsargreakcija būs košana.

«Tāpēc labāk atstājiet savu mīluli mājās, izbaudiet svētku salūtu bez viņa, bet atnākot mājās viņu samīļojiet cieši jo cieši un novēliet Laimīgu Jauno gadu», iesaka Latvijas Veterinārārstu biedrības valdes priekšsēdētāja Māra Viduža.

«Pasargāsim arī lauksaimniecības dzīvniekus no cilvēcisko prieku radītajām izpausmēm. Salūts mājas pagalmā ir ugunsbīstams objekts, kura lidojuma trajektorija ne vienmēr ir aprēķināma. Skumji, ja tā piezemēšanās notiks uz siena šķūņa vai kūts jumta... Praktiski dzīvniekus no degošas mītnes izglābt nevar. Citējot A. Sent-Ekziperi, mēs esam atbildīgi par tiem ko pieradinām, tāpēc, lai tāds ir ikviena svinētāja vadmotīvs šajos svētkos un visā nākošajā gadā.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu