Skolā ir jāierobežo pokera spēlēšana

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

«Tāpat kā alkohola lietošana, arī pokera spēlēšana sākotnēji pusaudzim var šķist tikai spēle, lai īsinātu laiku starpbrīžos, tomēr daļa pusaudžu nepamana, ka šķērso robežu, aiz kuras sākas atkarība, un vairs nespēj savu uzvedību kontrolēt vai mainīt. Sākot spēlēt pokeru uz naudu, pirmā likme pusaudzim ir tas pats, kas pirmais malks alkoholiķim,» norāda biedrības Esi Brīvs! Valdes priekšsēdētāja, geštaltterapeite Dace Freiberga.

«Ir skumji, ka pedagogi nepietiekami novērtē un neapzinās riskus, kas saistīti ar šīs spēles spēlēšanu. Pusaudži un jaunieši stāsta, ka skolotāji neiebilst pret klusu pokera spēlēšanu starpbrīžos, jo tas esot daudz nekaitīgāks laika kavēklis par zagšanos slepeni uzsmēķēt,» stāsta D. Freiberga.

«Mūs uztrauc elektroniskajos un citos medijos redzamā un ar likumu aizliegtā azartspēles Pokers reklāma, kas mudina cilvēkus, tajā skaitā jauniešus, apgūt šo spēli un pelnīt naudu. Diemžēl tieši jaunieši nenobriedušās psihes dēļ var kļūt par azartspēļu atkarīgajiem,» komentē biedrības Esi Brīvs! galvenā atbalstītāja – Latvijas Spēļu Biznesa asociācijas (LSBA) valdes priekšsēdētājs Ģirts Ludeks.

2010. gadā, viesojoties Latvijas skolās, biedrība Esi Brīvs! īpašu uzmanību veltīja azartspēles Pokers atkarības veidošanās profilaksei. Mērķis bija izglītot un diskutēt par iespējamajiem spēlēšanas riskiem, ka arī informēt pusaudžus un jauniešus par to, kā sevi pasargāt, virzot uz saturīgu un veselībai draudzīgu brīvā laika pavadīšanu. Nodarbībās ar skolēniem tiek runāts par azartspēļu spēlēšanas 4 līmeņiem (sociālo, profesionālo, problemātisko un patoloģisko spēli) un spēļu atkarības veidošanās procesu, kas sastāv no 4 fāzēm (uzvaras, zaudējuma, depresijas un bezpalīdzības fāzes).

esibrivs@esibrivs.lv

Biedrības Esi brīvs! psihologi runā ar jauniešiem par visdažādāko atkarību veidiem – alkohola lietošanu, smēķēšanu, datorspēlēm u.c., kā arī ūdenspīpēm, attiecībām, iepirkšanos, loterijām, kāršu un TV spēlēm, ko bieži sabiedrībā neuzskata par atkarību rosinošiem procesiem, bet, kas var nodarīt ne mazāku kaitējumu, kā «ierastie» atkarību veidi.


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu