Gripa Latvijā pieņemas spēkā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/Leta

Iepriekšējā diennaktī laboratoriski apstiprināti 65 jauni saslimšanas gadījumi ar gripu, kas ir par 25 gripas slimniekiem vairāk nekā otrdien, liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) operatīvā informācija.

Kopumā līdz šim laboratoriski apstiprināts 621 gripas gadījums, no tiem A tipa gripa apstiprināta 518 pacientiem, bet B tipa gripa - 103 slimniekiem. Šonedēļ no izmeklētajiem 276 paraugiem gripa apstiprināta 157 gadījumos.

Kopš 2010./2011.gada gripas sezonas sākuma no LIC stacionāra izrakstīt 154 gripas pacienti, savukārt pagājušajā diennaktī ar aizdomām par gripu stacionēti 17 pacienti. Kopumā patlaban stacionārā ārstējas 50 gripas pacienti, no tiem laboratoriski apstiprināta A tipa gripa ir 18 pacientiem, B tipa gripa - diviem pacientiem, klīniski apstiprināta gripa ir 30 cilvēkiem.

Kopumā gripa šogad norit viegli, bet dažiem pacientiem vērojama arī smaga saslimšanas gaita, kas galvenokārt varētu būt saistīta ar citām hroniskām un blakus saslimšanām.

Kā ziņots, salīdzinot trešās janvāra nedēļas datus ar otras nedēļas datiem, četrās reizēs pieaudzis pacientu skaits ar aizdomām par gripu, savukārt hospitalizēti par 11% vairāk cilvēku ar aizdomām par gripu.

Par 14% pieaugusi arī saslimstība ar citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām, kas daļēji varētu būt gripas gadījumi ar samērā vieglu slimības gaitu.

Gripas izplatības epidemioloģiskais slieksnis pārsniegts sešās pilsētās - Jelgavā, Jēkabpilī, Daugavpilī, Gulbenē, Valmierā un Rīgā.

Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība nosaka, ka administratīvajās teritorijās, kur noteikta saslimstība ar gripu epidēmijas līmenī, valsts apmaksā arī ģimenes ārstu mājas vizītes pie gripas slimniekiem, bet pacientam jāmaksā tikai līdzmaksājums - divi lati.

Veselības speciālisti aicina iedzīvotājus ievērot piesardzības un gripas profilakses pasākumus. Imūnsistēmas stiprināšanai gripas izplatības laikā vajadzētu uzturā vairāk lietot svaigus dārzeņus un augļus, kuros ir augsts vitamīnu un minerālvielu daudzums. Ieteicama ir ēdienu bagātināšana ar garšaugiem, kā arī augu tēju lietošana.

Svarīgi ir ievērot personīgās higiēnas un piesardzības pasākumus, lai mazinātu infekcijas izplatīšanos no cilvēka uz cilvēku. Speciālisti iesaka pēc iespējas retāk apmeklēt vietas, kur uzturas daudz cilvēku, vēdināt telpas un mitrināt tajās gaisu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu