ES nosaka sankcijas Baltkrievijas elitei

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri pirmdien sanāksmē Briselē pieņēma lēmumu par kontu iesaldēšanu un vīzu izsniegšanas aizliegumu Baltkrievijas prezidentam Aleksandram Lukašenko un 157 viņa vadītās valsts varas elites pārstāvjiem, pavēstīja diplomāts.

Sankciju sarakstā ir arī prezidenta vecākie dēli - Viktors un Dmitrijs -, aizsardzības ministrs Jurijs Žadobins, Valsts drošības komitejas priekšsēdētājs Vadims Zaicevs.

Tomēr plašākas ekonomiskās sankcijas, kā to bija aicinājusi Zviedrija un Polija, ES nenoteica, tā kā citas dalībvalstis norādīja, ka šādā ceļā cietēja būtu Baltkrievijas tauta.

Lēmums par sankcijām pieņemts pēc tam, kad oficiālā Minska draudēja ar pretsoļiem, arī attiecībā uz dabasgāzes piegādēm, ja iepriekš atliktās sankcijas tiktu paplašinātas.

Īsi pirms ministru sanāksmes Luksemburgas ārlietu ministrs Žans Aselborns sacīja: «Mūsu nostājai jābūt striktai un skaidrai. Lukašenko sevi ir pilnībā diskreditējis.»

Ja 2006.gadā, arī reaģējot uz opozīcijas protestu apspiešanu, ES noteica sankcijas aptuveni 40 Baltkrievijas elites amatpersonām, tad tagad sankcijām pakļauto personu loks ir paplašināts līdz 158.

Tomēr Brisele pilnībā sakarus ar Minsku nesaraus - sankciju sarakstā Baltkrievijas ārlietu ministrs Sergejs Martinovs un viņa vietnieks Viktors Semaško nav iekļauti, apliecināja kāds Eiropas diplomāts.

«Mums daži kanāli ir jāatstāj atvērti,» sacīja diplomāts. «Starp Baltkrievijas sliktajiem puišiem ārlietu ministrs nav tas pats sliktākais.»

Sarakstā ietverti arī Nacionālās Drošības padomes priekšsēdētājs, prezidenta administrācijas vadītājs, ģenerālprokurors, parlamenta apakšpalātas spīkers, 24 reģionālo vēlēšanu komiteju priekšsēdētāji, 30 tiesneši un desmit žurnālisti, vēstīja Baltkrievijas laikraksts «Telegraf».

19.decembrī aizvadītajās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās atbilstoši oficiālajiem rezultātiem uzvarējis līdzšinējais valsts galva - par viņu nobalsojuši 79,67% vēlētāju.

Lai protestētu pret vēlēšanu it kā notikušo falsifikāciju un Lukašenko pārvēlēšanu, Minskas ielās 19.decembra vakarā izgāja desmitiem tūkstoši demonstrantu, no viņiem aptuveni 600 - arī opozīcijas prezidenta amata kandidāti, cilvēktiesību aktīvisti un žurnālisti - tika arestēti un notiesāti līdz 15 diennaktīm cietumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu