Šoziem visbiežāk KASKO pieteikumi saņemti par sadursmēm ar citiem auto

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Līdzīgi kā pagājušajā gadā arī šoziem izplatītākais KASKO pieteikumu iemesls ir ceļu satiksmes negadījumi (70% no visiem saņemtajiem pieteikumiem). Tie visbiežāk notiek, iekļūstot sadursmēs ar citu transportlīdzekli, uzbraucot objektam vai krītoša priekšmeta rezultātā, liecina apdrošināšanas sabiedrības «BALTA» apkopotie dati.

Savukārt Drošas Braukšanas Skolas (DBS) eksperti situāciju skaidro ar autovadītāju neuzmanību un nespēju precīzi novērtēt mainīgo laikapstākļu radītos draudus uz ceļa. Salīdzinoši mazāk atlīdzību pieteikumi saņemti par zaudējumiem, ko auto īpašniekiem radījuši uz transportlīdzekļa uzkrituši priekšmeti (18%), zagļi (9%) vai vandāļu uzbrukumi (4%).

«Sadursmes ar šķēršļiem vai citiem automobiļiem, kā arī nobraukšana no ceļa – iemesls šādām situācijām parasti ir nepareizi aprēķināta attiecība starp ātrumu un riteņu saķeri ar ceļu. Ziemas mainīgos laika apstākļos, salīdzinājumā ar sausu asfaltu, riepu saķere ar ceļa segumu var kļūt četrreiz, savukārt atkalas laikā pat desmitreiz sliktāka. Šādos gadījumos vienīgais saķeres uzlabošanas veids ir ātruma samazināšana, jo negadījuma smagums lielā mērā ir atkarīgs no ātruma, ar kādu braucis autovadītājs,» norāda DBS apmācību direktors Andris Pļavenieks.

«Lai arī šogad situācija būtiski nav mainījusies, joprojām pieteikto KASKO atlīdzību skaits ir samērā liels. Šoziem lielā sniega daudzuma rezultātā par 5% palielinājies to atlīdzību pieteikumu skaits, kas saistītas ar transportlīdzekļa uzbraukšanu objektam. Autovadītāji visbiežāk radījuši bojājumus savam spēkratam, uzbraucot sniega kupenām, zem sniega esošiem priekšmetiem vai ieslīdot grāvī. Šajā ziemā pieaudzis arī to negadījumu skaits, kas notikuši trešās personas dēļ. Visbiežāk tie ir gadījumi, kad, izvairoties no sadursmes ar gājēju, autovadītājs ir veicis neparedzētus manevrus un radījis bojājumus savam transportlīdzeklim,» situāciju skaidro AAS «BALTA» Atlīdzību direktora vietnieks Ingus Savickis.  

«Jāatzīst, ka statistikas dati pilnībā atspoguļo reālo situāciju uz ceļa. Autovadītāji aizmirst vienkāršās patiesības: saplānot vairāk laika ceļam, operatīvi reaģēt uz laika apstākļu un ceļa stāvokļa izmaiņām, samazināt braukšanas ātrumu un palielināt distanci starp automobiļiem sliktas saķeres laikā. Turklāt svarīgi atcerēties, ka ziemā biežāk ir jātīra automobiļa logi un lukturi, regulāri jāpārbauda riepu stāvoklis un spiediens tajās. Tomēr – pats svarīgākais – nedrīkst pieļaut riska un kompromisa gadījumus, upurējot brauciena drošību,» skaidro Pļavenieks.

Pēc AAS “BALTA” apkopotās KASKO pieteikumu informācijas radīts arī ceļu satiksmes negadījumos visvairāk cietušo automobiļu marku tops. “Īpaši tajā izceļas Volkswagen markas automobiļi, kuri šoziem visbiežāk guvuši dažādus bojājumus, piemēram, iekļūstot sadursmē ar citu transportlīdzekli, uzbraucot kādam objektam vai krītoša priekšmeta rezultātā,” stāsta I. Savickis.  

Šajā ziemā visbiežāk negadījumos cietuši «Volkswagen» (10%), «Toyota» (10%) un «BMW» (7%) markas automobiļi. Savukārt visbiežāk, uzbraucot kādam objektam, bojājumi radīti «Volkswagen» (9%), «Audi» (8%), «BMW» (8%) un «Toyota» (4%) markas automobiļiem. Visvairāk atlīdzību pieteikumu par transportlīdzekļu detaļu zādzībām iesnieguši «BMW» (40%), «Mercedes-Benz» (20%), «Audi» (6%) un «Lexus» (6%) markas automobiļu īpašnieki. Turpretim no krītošiem priekšmetiem visbiežāk cietuši «Volkswagen» (12%), «Toyota» (9%), «Renault» (9%) un «Mercedes-Benz» (7%) markas automobiļi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu