Foto: Publicitātes foto.

Dažas nedēļas pēc Austrumu Jaunā gada iestāšanās t/n «Jūras vārti» un VSIA «Latvijas Koncerti» piedāvā klausītājiem īpašu notikumu Latvijas mūzikas dzīvē - iespēju dzirdēt Ķīnas autentiskos tautas mūzikas instrumentus Ķīnas raidorganizāciju ķīniešu tautas orķestra (China Broadcasting Chinese Orchestra) izpildījumā. Ventspilī koncerts notiks 20. februārī plkst. 16.00 teātra namā «Jūras vārti».
 
Ķīnas raidorganizāciju ķīniešu tautas orķestris ir simt mūziķu liela vienība, kas atskaņo Ķīnas tradicionālo jeb tautas mūziku. Latvijā viesosies 25 orķestra mūziķi.
 
Orķestris klausītājiem uzburs priekšstatu par Ķīnas ainavām, cilvēkiem, skaņām un noslēpumiem. Būs bambusa flauta, kas imitē Pekinas operas vokālo tradīciju; uzzīmēsies vientuļa, bet lepna vīra dzīves nasta, veroties avotā, kurā spoguļojas auksta mēnessgaisma; skanēs mūzika no etniski atšķirīgā Siņdzjanas uiguru autonomā reģiona; būs ainas no nomadu zirgkopju dzīves; skaņās iemiesosies Tibetas pavasara zaļums un tibetiešu ilgas pēc priekpilnas dzīves; iešķindēsies mūzika no lesa jeb dzeltenzemes plakankalnēm; satiksim budistu mūķeni, kas ilgojas pēc dzīves ārpus klostera; dzirdēsim laternu festivāla atbalsis uz pavasara sliekšņa un piedalīsimies Tanu dinastijas dzīrēs.
 
Etnomuzikologs Boriss Avramecs: «Ķīnas orķestra sastāvā pārsvarā ir nacionālie mūzikas instrumenti, kuri pagātnē piederēja dažādiem mūzikas veidiem un sabiedrības slāņiem, bet tagad apvienoti pēc Eiropas simfoniskā orķestra parauga. Arī repertuārs pārstāv ļoti nozīmīgu tendenci mūsdienu Ķīnas kultūrā – tieksmi īstenot kultūras sintēzi, apvienojot Rietumu un Ķīnas domāšanu, rīcības modeļus un izteiksmes veidus. Paši ķīnieši šo tendenci dēvē par «nacionālas mūzikas simfonizāciju». Viss – instrumentācija, kompozīciju formas uzbūve, muziķu spēle – ir noslīpēts un perfekti realizēts. Orķestra kolektīvu veido augstākās klases meistari», uzskata Avramecs.
 
Biļetes uz koncertu Ventspilī var iegādāties t/n «Jūras vārti» kasē un visās «Biļešu Serviss» tirdzniecības vietās,  cena – Ls 3.00 un 4.00.
 
Uz Rīgas koncertu biļetes var iegādāties «Biļešu paradīzes» kasēs, to cena Ls 5.00, 10.00, 15.00, 20.00, 25.00.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp