Inventarizācija un e-pakalpojumi «Bilancē»

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Bilances 3 (255) nr., kas iznāk 1. februārī, varat lasīt:

INTERVIJA

E-pakalpojumi ļauj ietaupīt un kļūt efektīvākiem

Eiropas Savienība ir definējusi virkni pakalpojumu, kuri pakāpeniski visās dalībvalstīs ir jāpiedāvā elektroniskajā vidē. Arī Latvijā, lai arī visai negribīgi, pamazām valsts un pašvaldību pakalpojumi pāriet uz e-vidi. Piemēram, jau tagad ikviens uzņēmējs Valsts ieņēmumu dienestā (VID) var iesniegt dažādas atskaites elektroniski, izmantojot VID Elektronisko deklarēšanas sistēmu (EDS). Latvijā esam uz pareizā ceļa elektronisko pakalpojumu ieviešanā, bet ceļš vēl ir priekšā  – tā sarunā ar žurnāla Bilance galveno redaktoru Guntaru Gūti atzīst Latvijas Informācijas un komunikāciju tehnoloģijas asociācijas prezidente Signe Bāliņa.

AUDITS

Jauna iekšējo auditoru sertifikācijas kārtība valsts pārvaldē

Pagājušā gada nogalē,  29. decembrī, stājās spēkā 2010. gada 14. decembra MK noteikumi Nr. 1128 «Iekšējo auditoru sertifikācijas kārtība».

Iekšējā audita likuma 10. panta trešā daļa paredz, ka Ministru kabinets nosaka iekšējo auditoru sertifikācijas kārtību. Noteikumu projekta sākotnējās ietekmes novērtējuma ziņojumā (anotācijā) tika skaidrots, ka iepriekš spēkā esošā iekšējo auditoru sertifikācijas kārtība paredzēja divu līmeņu sertifikāciju un ietvēra sarežģītu procedūru:
• auditoram bija nepieciešams sertifikāts par attiecīgā iekšējā audita kursa noklausīšanos Valsts administrācijas skolā (turpmāk - VAS);
• VAS iecelta novērtētāja sniegts auditora zināšanu vērtējums;
• auditoram bija jāizstrādā pārbaudes darbs un jāaizstāv sertifikācijas komisijā.
Jaunā sertifikācijas kārtība nosaka viena līmeņa sertifikāciju, kārtojot rakstiski 125 jautājumu testu. Testa rezultātus vērtē sertifikācijas komisija. Vienlaikus sertifikācijas kārtība nosaka prasības, lai kandidāts pieteiktos testa kārtošanai.

GRĀMATVEDĪBA

Krājumu inventarizācija, to pārvērtēšana un norakstīšana pēc inventarizācijas

Katra pārskata gada beigās ir jāveic inventarizācija, kurā nosaka visas uzņēmuma mantas un lietojumā esošās mantas, t.sk. krājumu apjomu, dabā. Lai nodrošinātu stingrāku iekšējo kontroli pār krājumiem uzņēmumā, var veikt inventarizāciju arī biežāk, piemēram, mainoties materiāli atbildīgajām personām vai periodiski katra mēneša vai ceturkšņa beigās. Var arī noteikt īpašu inventarizāciju grafiku, piemēram, katru mēnesi tiek inventarizēta viena konkrēta preču grupa.

AUDITS

Audits lauksaimniecības uzņēmumos
Audita pārbaudes tiek veiktas visās uzņēmējdarbības nozarēs: banku sektors, sabiedriskā ēdināšana, celtniecības pakalpojumi u.c. Katrai nozarei piemīt sava specifika. Tāpēc auditoram jābūt augsti kvalificētam profesionālim, lai spētu izteikt savu viedokli par uzņēmuma gada pārskatā ietvertās informācijas atbilstību.

NUMURĀ:

• Kas jāzina katram par IT drošību
• Pārtikas cenu atkusnis
• Kas jāzina par PVN likmes maiņu un mikrouzņēmumu nodokļa riskiem

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu