Kredītņēmēju apvienība: iedzīvotāji kūtri izmanto maksātnespējas procesu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo/R.Oliņš

Iedzīvotāju atsaucība risināt savas finanšu grūtības maksātnespējas ceļā ir neliela, secinājusi Latvijas Kredītņēmēju apvienība.

Pēc komercbanku datiem, 2009.gada septembrī 820 000 Latvijas iedzīvotāju bija parādsaistības, no kurām maksājumus kavē aptuveni 30% kredītņēmēju, taču līdz šim tikai 0,001% no viņiem sācis maksātnespējas procesu, biznesa portālam «Nozare.lv» sacīja apvienības jurists Jānis Āboliņš.

Saskaņā ar Maksātnespējas reģistra datiem līdz šim apstiprināts 321 fiziskās personas maksātnespējas process.

Statistika rāda, ka pēdējos mēnešos apstiprināto maksātnespējas procesu skaits nedaudz pieaug, kas, Kredītņēmēju apvienības skatījumā, ir apliecinājums tam, ka beidzot radīts Maksātnespējas likums, kas reāli strādā cilvēku labā, un cilvēki to arī izmanto.

Apvienības skatījumā, vērā ņemams sasniegums ir arī tas, ka maksātnespējas lietas tiek izskatītas arī tādās tiesās, kur iepriekš šādi pieteikumi netika skatīti, piemēram, Gulbenē un Alūksnē.

Kredītņēmēju apvienības rīcībā esošā informācija liecina, ka iepriekš maksātnespējas procesu izvēlējas veikt pārsvarā uzņēmēji un nekustamo īpašumu attīstītāji ar lielām parādsaistībām un nereti vairākiem īpašumiem, kas varēja atļauties ik mēnesi apmaksāt administratoru atalgojumu 180 latu apmērā, taču pašlaik vidējais maksātnespējīgais esot ar vienu nekustamo īpašumu un ienākumiem, kas krīzes laikā samazinājušies līdz 200-300 latiem mēnesī. Turklāt aptuveni 20% šo cilvēku bankas jau esot atņēmušas īpašumus.

Āboliņš ar nožēlu secina, ka lielākajai daļai no cilvēkiem, kuri izvēlējušies sākt maksātnespējas procesu, iemesls tam ir tieši ievērojamais darba algas samazinājums. Tā kā pagaidām nekas neliecina, ka algas tuvākajā nākotnē lielai daļai sabiedrības varētu pieaugt, Āboliņš pieļauj, ka maksātnespējas procesu būs spiesti izvēlēties arvien jauni cilvēki.

Kā ziņots, 2010.gada 1.novembrī stājās spēkā jaunais Maksātnespējas likums, ko Saeima, otrreiz caurlūkojot, pieņēma 26.jūlijā, kā arī grozījumi Civilprocesa likumā, kas paredz uzlabot maksātnespējas procedūras, mazināt tiesu noslodzi un paātrināt vispārējo lietu izskatīšanu tiesās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu