Cik Latvijai samaksāts par Gvantanamo cietumnieka uzņemšanu?

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Iekšlietu ministrija (IeM) neatklāj, vai un cik daudz naudas ASV samaksājušas Latvijai par Afganistānā aizturētā bijušā Gvantanamo ieslodzītā izmitināšanu.

«Jebkāda informācija, kas saistīta ar Gvantanamo bāzes bijušā ieslodzītā uzņemšanu un izmitināšanu Latvijā, ir klasificēta,» aģentūrai LETA sacīja IeM preses pārstāve Gunta Skrebele, norādot, ka līdz ar to pilnīgi nekādi komentāri par šo jautājumu netiks sniegti.

Tikmēr igauņu portāls «Postimees», citējot «WikiLeaks» publiskoto ASV diplomātisko saraksti, šonedēļ vēstīja, ka ASV bijušas gatavas atbalstīt Gvantanamo cietumā ieslodzīto pārvietošanu uz Igauniju, maksājot tai līdz 85 000 dolāru (43 600 latu) par katra cilvēka izmitināšanu un uzturēšanu.

Materiāli «WikiLeaks» datubāzē, ar kuriem «Postimees» iepazinās ar Norvēģijas laikraksta «Aftenposten» starpniecību, liecina par ASV vairākus gadus ilgušiem centieniem panākt, lai Igaunija uzņemtu vienu līdz divus Gvantanamo cietumniekus.

Kā izriet no ASV diplomātu ziņojumiem, Igaunija jau 2008.gadā noraidīja lūgumu izvietot savā valstī vienu palestīniešu izcelsmes ieslodzīto.

Savukārt Latvija, atbildot uz ASV izteikto lūgumu, 2010.gada februārī nolēma uzņemt vienu bijušo Gvantanamo nometnes ieslodzīto, kurš savulaik aizdomās par saistību ar terorismu ticis aizturēts Afganistānā.

Bijušais Gvantanamo ieslodzītais ir Uzbekistānas pilsonis, kurš apliecinājis, ka vēlas tikt izmitināts Latvijā, ievērot mūsu valstī noteikto kārtību un apgūt latviešu valodu. Vairāk nekā piecu gadu laikā, kurus šī persona bija pavadījusi ieslodzījumā Gvantanamo, netika gūti pietiekami pierādījumi, lai tā varētu stāties tiesas priekšā.

Pirms gūstekņa uzņemšanas Latvijā vietējās valsts amatpersonas apgalvoja, ka šīs personas uzturēšanās un rehabilitācijas izdevumus mūsu zemē pilnībā apmaksās ASV.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu