Latviešu iecienītākā mīlas dziesma «Tu saviļņoji mani»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://www.flickr.com/photos/shanissinha_/

Tuvojoties Valentīna dienai, portāls «muzikabiznesam.lv» aicināja noteikt, kuru pašmāju autoru dziesmu par mīlestību latviešu klausītāji atzīst par visromantiskāko. Balsojumā, kurā piedalījās vairāk nekā 2000 cilvēki, par iecientītāko mīlestības dziesmu atzīta Ainara Mielava «Tu saviļņoji mani» (autori A.Mielavs, G. Sola).

Iecienītāko mīlestības dziesmu trijniekā ierindojās arī «Prāta vētra» ar «Spogulīt, spogulīt» (autori R. Kaupers, K. Roga, M. Mihelsons, G. Mauševics, A. Hofmanis), un, kas pārsteidzoši, arī savulaik populārās grupas «Čikāgas piecīši» dziesma «Mūsu mīlestība» (autori A.Legzdiņš, A.Birkens), kas ar romantiku asociējas vecāka gadagājuma iedzīvotājiem.

Mīlas dziesmas kā jūtu izpausmes veids bijušas populāras gandrīz visās kultūrās. Antīkajā pasaulē gandrīz visa lirika tika izdziedāta. Pirmās rakstītās mīlas dziesmas tiek saistītas ar Seno Ēģipti un Divupi. Senajā Romā mīlas dziesmas vairāk saistītas ar erotiku. Savukārt attiecībā uz moderno mīlas romanci, tiek uzskatīts, ka to ieviesuši viduslaiku klejojošie dziesminieki - trubadūri -, kuri mīlas dziesmas dziedāja viduslaikiem raksturīgo mūzikas instrumentu psaltērijas, monohorda, ģitāras, lautas pavadījumā. (Informācija no «soundexp.com»)

Romantiskās dziesmas ir īpaši liriskas, ar palēninātu tempu, piemērotas lēnai dejai. Tās izvēlas atskaņot gan kāzās pirmajam valsim, gan baudot romantiskas vakariņas. Romantiskās mūzikas lielo ietekmi uz cilvēku sajūtām plaši izmanto arī biznesā, atskaņojot to radio, televīzijā, kafejnīcās, restorānos, viesnīcās un veikalos, lai radītu atbilstošu atmosfēru.

Lai atspoguļotu mūzikas nozīmi dažādās uzņēmējdarbības jomās, mūzikas industrijas pārstāvji ir izveidojuši informatīvu mājas lapu «muzikabiznesam.lv». Mājas lapā vienkopus ir publiskoti dažādi fakti, skaidrojumi un pētījumu rezultāti par veiksmīgas mūzikas izvēli un izmantošanu dažādās uzņēmējdarbības jomās: kafejnīcās, viesnīcās, veikalos, deju klubos, sporta klubos, izstādēs un gadatirgos, koncertos, sporta pasākumos, klientu apkalpošanas vietās, skaistumkopšanas salonos, birojos un darba vietās.


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu