Tiesībsargs: VID veic neparedzēta nodokļa iekasēšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Tiesībsargs pārbaudes lietā par tiesiskās paļāvības principa pārkāpumu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) iestāžu darbībās un patvaļu, konstatējis, ka VID neievēro savas kompetences robežas un veic likumā «Par iedzīvotāju ienākuma nodokli» neparedzēta nodokļa iekasēšanu.

Kā liecina informācija biroja mājaslapā, Tiesībsargs 2010.gadā no vairākām personām saņēmis sūdzības par VID iestāžu darbībām, piespiedu kārtā iekasējot ienākuma nodokli, nokavējuma naudas un soda naudu no ienākuma par nekustamo īpašumu atsavināšanu, kuri ir bijuši personas īpašumā vairāk nekā 12 mēnešus. Tas tika darīts, neskatoties uz apstākli, ka šo ienākumu gūšanas periodā likums «Par iedzīvotāju ienākuma nodokli» to aplikšanu ar nodokli neparedzēja.

Tiesībsargs konstatējis, ka iesniedzēji likumā noteiktā kārtībā deklarēja VID savus ienākumus, paļaujoties, ka VID rīkosies atbilstoši likumam. Bet, pieprasot maksāt nodokli par jau pagājušu periodu pretēji likumā noteiktajam izņēmumam un pašas iestādes iepriekš traktētājam, ka nodoklis nav maksājams, veicot darbības likumā neparedzētu nodokļu piespiedu piedziņā, VID ir pārkāpis arī iesniedzēju pamattiesības jeb Satversmes 105.pantu. Šis pants paredz, ka ikvienam ir tiesības uz īpašumu. Īpašuma tiesības var ierobežot vienīgi saskaņā ar likumu. Īpašuma piespiedu atsavināšana sabiedrības vajadzībām pieļaujama tikai izņēmuma gadījumos uz atsevišķa likuma pamata pret taisnīgu atlīdzību.

Tiesībsarga atzinums tika nosūtīts Finanšu ministrijai ar ieteikumiem norādīt VID kā padotībā esošai valsts iestādei uz atzinumā atklātajiem Satversmes un Valsts pārvaldes iekārtas likuma pārkāpumiem. Atzinumā tika norādīts, ka VID neievēro savas kompetences robežas un veic likumā «Par iedzīvotāju ienākuma nodokli» neparedzēta nodokļa iekasēšanu. VID piespiedu kārtā veicot likumā «Par iedzīvotāju ienākuma nodokli» neparedzēta nodokļa iekasēšanu, personām ir, iespējams, radījusi neatgriezeniskus zaudējumus un ievērojamus kaitējumus.

Iespējams, ka personu pārmaksātā nodokļa piespiedu atmaksas gadījumā no valsts budžeta varētu piedzīt ievērojamas naudas summas personām nodarītā mantiskā un morālā kaitējuma segšanai.

Neskatoties uz to, šī gada 8.februārī, iepazīstoties ar VID ģenerāldirektora atbildēm interneta portālā «pietiek.lv», tiesībsargs secināja, ka VID vadītājs nepiekrīt ne Senāta spriedumam, ne lēmumam, ne Administratīvās apgabaltiesas spriedumam, ne VID Finanšu policijas pārvaldes un prokurora lēmumiem, kā arī ignorē tiesībsarga atzinumu.

Pēc VID ģenerāldirektora domām, šādas likuma «Par iedzīvotāju ienākuma nodokli» normu interpretācijas rezultātā nevarot sasniegt lietderīgu un taisnīgu mērķi.

Saskaņā ar VID ģenerāldirektora teikto, VID, lai sasniegtu «lietderīgu un taisnīgu mērķi», turpinās iekasēt ne tikai likumā neparedzētu nodokli, bet arī nodokļa apmērā nokavējuma naudu un soda naudu.

Tā kā šādas darbības ir pretrunā ar likumu, taisnīgums sasniegts netiks, bet šodienas «lietderīgums» pēc neilga laika var pārvērsties ievērojamā zaudējumā, kas būs jāatmaksā no valsts budžeta, uzskata Tiesībsargs.

Tādēļ Tiesībsargs 2011.gada 10.februārī vērsās pie Ministru prezidenta un finanšu ministra ar lūgumu pārtraukt VID nelikumīgas darbības, kas rupji pārkāpj ar Satversmi garantētās cilvēku pamattiesības, kā arī tiesiskās paļāvības principu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu