«Bilance» par vidējo izpeļņu un nabadzības vēzi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Bilances 4 (256) nr., kas iznāk 15 februārī, varat lasīt:

GRĀMATVEDĪBA

Vidējās izpeļņas aprēķināšana atbilstoši normatīvo aktu prasībām un normu praktiskā piemērošana

Par vidējās izpeļņas aprēķināšu atbilstoši Darba likuma normām un problēmām normas praktiskajā lietošanā jau esmu rakstījis iepriekš. Šoreiz par vidējās izpeļņas aprēķināšanu saskaņā ar Darba likuma un Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma normām, par kopējo un atšķirīgo šajos likumos.
Darba likumā vidējās izpeļņas algoritms ir atspoguļots 75. pantā.
Visos gadījumos, kad darbiniekam saskaņā ar šo likumu ir izmaksājama vidējā izpeļņa, tā ir aprēķināma par pēdējiem sešiem mēnešiem no darba algas, no normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī prēmijām.
Tātad likumā nepārprotami ir noteikts, no kādām izmaksām ir jāaprēķina vidējā izpeļņa, un aprēķinā ir jāiekļauj: darbinieka darba alga (mēneša alga, amatalga) par nostrādāto darba laiku (laika darbs) vai veikto darba apjomu (gabaldarbs), dažādas piemaksas, piemēram, par papildu darbu, par darbu, kas saistīts ar īpašu risku, par nakts darbu, par virsstundu darbu, par darbu svētku dienās, kā arī citas piemaksas, kuras var noteikt darba koplīgumā (darba līgumā).

GRĀMATVEDĪBA

Biedrībām un nodibinājumiem 2010. gada pārskati jāsniedz tikai EDS

Daudzo nodokļu un līdz ar to arī grāmatvedības uzskaites jaunumu apzināšanas laikā ir pienācis 2010. gada pārskatu sagatavošanas brīdis biedrībām un nodibinājumiem, kuriem pārskats jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā līdz 2011. gada 31. martam, šogad visiem tikai izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS).
Likuma „Par nodokļiem un nodevām” 15. panta pirmās daļas un pārejas noteikumu 98. punktā noteikts, ka nodokļu maksātāji, izņemot fiziskās personas, kas neveic saimniecisko darbību, nodokļu un informatīvās deklarācijas Valsts ieņēmumu dienestam (VID) iesniedz elektroniski. Nodokļu maksātāji, iesniedzot VID nodokļu un informatīvās deklarācijas elektroniskā veidā, izmanto VID EDS.

Likumā ir noteikts, ka nodokļu maksātājiem, kuru juridiskā adrese vai deklarētā dzīvesvieta atrodas administratīvajā teritorijā, kurā nav interneta pieejas infrastruktūras teritoriālā seguma, ir tiesības iesniegt nodokļu un informatīvās deklarācijas rakstiskā veidā līdz 2012. gada 1. janvārim, tātad neliels izņēmums tomēr vēl uz vienu gadu pastāv.
Biedrību un nodibinājumu likumā 24.02.2010. stājās spēkā grozījumi, kas nosaka, ka katru gadu ne vēlāk kā līdz 31. martam biedrība gada pārskatu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā iesniedz VID. Tas nozīmē, ka biedrībām nav jāsniedz pārskats Uzņēmumu reģistrā!

UZŅĒMĒJDARBĪBA

Nabadzības vēzis saēd nākotnes ekonomiku

Latvija arvien biežāk dzird komplimentus no starptautisko organizāciju un citu valstu politiķiem par tās aktīvo rīcību krīzes pārvarēšanā un veiksmīgajiem konsolidācijas pasākumiem. Tagad tā no „peramās” meitenes pārvērtusies labajā. Taču, lai arī izdevumu īsināšanas pasākumi notiek bez plašiem sabiedrības protestiem un salīdzinoši raiti, vēl ir grūti spriest, vai no tiem maz būs kādi jūtami labumi nākotnes ekonomikai. Pašreizējie krīzes pārvarēšanas blakusefekti ir arī nabadzības pieaugums un emigrācija, kas vietējās ekonomikas attīstību nestimulē, bet gan tieši pretēji - grauj.

LIKUMDOŠANA

Varbūt nopirksim divriteni vai autobusu?

Valdības pagājušā gada vēlme iekasēt miljonus no uzņēmējiem, kam uzskaitē bijušas vieglās automašīnas, izgāzusies ar blīkšķi. Izņemot biznesmeņu kabatas, cietēji kā vienmēr bija grāmatveži, jo, arī beidzoties gadam, tā arī netika skaidrs, ko darīt, lai apmierinātu pārbaudītāju vēlmi tos sodīt. Gada sākumā paudu viedokli, ka pirmos pārbaudīs tos, kas nevēlas maksāt papildu nodokļus no „labuma”, taču beigās pārliecinājos, ka pārbaudīja tieši tos, kas maksāja. Vai tik tiešām tie maksā „pareizi”?!

NUMURĀ:

• Kuros gadījumos par vieglo automašīnu nedrīkst atskaitīt PVN priekšnodokli pilnā apmērā?
• Noskaidroti grāmatvedības uzskaites organizēšanai veltītā tirgus pētījuma rezultāti
• Sākas iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju par 2010. gadā gūtajiem ienākumiem iesniegšana

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu