Potenciālais autoavārijas izraisītājs ir vīrietis vecumā līdz 24 gadiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R.Oliņš/«Apollo»

Visbiežāk autoavārijas izraisa vīrieši vecumā no 18 līdz par 24 gadiem, kuriem ir «B» kategorijas autovadītāja apliecība, kuru dzīvesvieta ir Rīga un kuri vada jaudīgas automašīnas, piemēram, BMW, liecina apdrošināšanas kompānijas «BTA» statistika.

«BTA» Mārketinga un sabiedrisko attiecību departamenta direktore Ilva Priedniece biznesa portālu «Nozare.lv» informēja, ka īpaši augsts avārijas izraisīšanas riska īpatsvars ir automašīnu «BMW 335» autovadītājiem.

Tanī pat laikā apdrošināšanas kompānija secinājusi, ka sievietes lielākoties izraisa sīkas avārijas, taču pie apdrošinātājiem vēršas biežāk nekā vīrieši. Sieviešu izraisītājus ceļu satiksmes negadījumos parasti bojājumi esot nelieli - skrambas vai nelielas buktes, savukārt vīrieši, lai gan pie apdrošinātāja vēršas kopskaitā retāk, iekļūst nopietnākos negadījumos, dažreiz automašīnu pat nākas norakstīt.

«Interesanti, ka automašīnas vecums lielu ietekmi uz statistiku neatstāj, kaut arī lielākoties valda uzskats, ka, braucot ar vecām automašīnām, avārijas risks ir lielāks. Tomēr, ja skatās kritiski, nedaudz lielāks procents autoavārijās iesaistīto automašīnu ir vecumā no trīs līdz pieciem gadiem,» saka Priedniece.

Savukārt «BTA» auto apdrošināšanas produktu riska parakstītājs Aldis Eņģelis norāda, ka noteicošās pazīmes ceļu satiksmē ir autovadītāja prasmes un pieredze. Pēc vecuma grupām visvairāk avārijās esot iesaistīti jauni autovadītāji, kuriem vēl nav divu gadu braukšanas pieredze. «Turklāt, ja sievietes, kuras tikko sēdušās pie stūres, brauc ļoti uzmanīgi, tad par vīriešiem to diemžēl teikt nevaram,» saka Enģelis, piebilstot, ka jauni vīrieši vecumā no 18 līdz 20 gadiem izraisa visvairāk avāriju.

Saskaņā ar Ceļu satiksmes drošības direkcijas informāciju kopumā no visiem Latvijā 2009. gadā reģistrētajiem vieglo automašīnu autovadītājiem, kuri iesaistīti ceļu satiksmes negadījumos, 57,7% bija vīrieši, bet 42,3% sievietes. Stiprā dzimuma pārstāvji arī ievērojami biežāk (87,2%) izraisījuši ceļu satiksmes negadījumus alkohola reibumā.

«BTA» skaidro, ka lielākoties ceļu satiksmes negadījumi notiek krēslas vai tumsas laikā, kas izskaidro to, ka lielākais avāriju skaits ir tieši rudeņos un agros pavasaros.

Kā pozitīvu tendenci «BTA» min to, ka pēdējos piecos gados bojāgājušo skaits uz 100 ceļu satiksmes negadījumiem ir samazinājies. 2008.gadā bojāgājušo skaits bija 7,5 cilvēki uz 100 negadījumiem, pērn - astoņi cilvēki, bet šī situācija ir krietni labāka nekā, piemēram, 2004.gadā, kad bojāgājušo skaits bija 10,2 cilvēki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu