«Bilance» par lielajiem rēķiniem un grozījumiem PVN

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Bilances 5 (257) nr., kas iznāk 2 martā, varat lasīt

GRĀMATVEDĪBA

Dzīvokļu īpašnieku sabiedrību jaunie izaicinājumi

Tiem, kuri dzīvo daudzdzīvokļu namos, noteikti nav sveši jēdzieni «apsaimniekošana» un «komunālo maksājumu kāpums». Palielinoties siltumenerģijas un elektroenerģijas tarifiem, palielinās arī iedzīvotāju kopējā dzīvokļa apsaimniekošanas un komunālo maksājumu rēķina summa. Presē tiek diskutēts par paaugstinātajiem dabasgāzes tarifiem, kas savukārt atsaucas  uz maksu par siltumenerģiju, tāpat iedzīvotāju patērētajai elektroenerģijai no 2011. gada 1. janvāra tiek piemērota 22% pievienotās vērtības nodokļa likme līdzšinējās 10% likmes vietā.

GRĀMATVEDĪBA

Avansa maksājumi un citi saistītie nodokļu aspekti

Praksē diezgan bieži nākas dzirdēt jautājumu, ko arī ir uzdevusi viena no žurnāla Bilance lasītājām: «Kā pareizi noformēt dokumentus  (arī grāmatošanu) attiecībā uz avansa maksājumiem (dažādi pirkumi ikdienas vajadzībām, arī reprezentācijas vajadzībām)? Un kādu iespaidu tas atstāj uz nodokļiem? Kādus izdevumus var uzskatīt par saimnieciskās darbības izdevumiem un kādus nevar? Vai uz reprezentācijas izmaksām var attiecināt, piemēram, operas biļetes sadarbības partneriem? Lai gan tā ir normāla prakse, tomēr bieži rodas domstarpības ar VID.»

Atbildi uz jautājumu sadalīšu divās daļās: viena daļa ir saistīta ar grāmatvedības uzskaites kārtošanu, savukārt otra attiecas uz nodokļu aspektiem.

NODOKĻI

Grozījumi PVN likumā - fiskālais pārstāvis

Šā gada sākumā stājās spēkā grozījumi likumā «Par pievienotās vērtības nodokli» (likums). Viens no svarīgākajiem grozījumiem ir fiskālā pārstāvja ieviešana Latvijā.

Saskaņā ar PVN likumu fiskālais pārstāvis ir Latvijas PVN maksātājs, kurš, pamatojoties uz rakstveida līgumu, maksā PVN valsts budžetā un pārstāv citas dalībvalsts apliekamo personu vai trešās valsts personu šādos darījumos:

1) preču izlaišana brīvam apgrozījumam ES teritorijā (imports) ar tālāku preču piegādi citam ES dalībvalsts PVN maksātājam vai jebkurai personai Latvijā;

2) preču saņemšana iekšzemē, ja šīs preces saņemtas ar nolūku tās eksportēt tālāk un novietotas muitas noliktavā vai akcīzes preču noliktavā, kā arī šo preču tālāka eksportēšana;

3) preču iegāde ES teritorijā, ja šīs preces iegādātas ar nolūku tās eksportēt un novietotas muitas noliktavā vai akcīzes preču noliktavā, kā arī šo preču tālāka eksportēšana.

BILANCES PIELIKUMS

Franšīzes iespējas, trūkumi un grāmatvedības nianses

Nesenā pagātnē uzņēmējam, veidojot biznesu, vajadzēja darīt visu patstāvīgi un balstīties tikai uz savu pieredzi un tirgus monitoringu.

Franšīzes rašanās mūsu valstī daudz ko kardināli mainīja. Daudzu veiksmes pamatā ir franšīzes biznesa metode. Iemesli, kāpēc uzņēmēji izvēlas franšīzi, ir vairāki, un tie visi ir pietiekami būtiski.

• Uzņēmējs saglabā ekonomisko un juridisko patstāvību, kas ļauj justies krīzes situācijās pārliecināti. Pat ja visa franšīzes sistēma sagrūs, tā var uzņēmēju neskart, jo viņš neatbild par franšīzes devēja saistībām.
• Uzņēmējs var realizēt preci, kurai ir jau zināms un pieprasīts brends, t.i., tā uzreiz ienāk plaukstošā biznesā, savukārt, patstāvīgas darbojoties, var paiet vairāki gadi. Turklāt kompānija praktiski uzreiz iegūst atpazīstamas firmas imidžu, kas ievērojami atvieglo visu iespējamo preču un bankas kredītu, pakalpojumu un preču atlaižu un citu materiālo priekšrocību saņemšanu (personai, kas uzsāk patstāvīgu virzību tirgū, nav šo visu priekšrocību).  
• Ir iespēja apgūt un plaši izmantot lietas vešanas pieredzi, ko ieguvis franšīzes devējs, kā arī var izmantot rezultātus, kas iegūti noteiktās nozares pētījumu un analīzes gaitā. To nodrošina veiktā apmācība un pastāvīgs atbalsts.
• Kompānijai ir papildu aizsardzība, kas atspoguļojas konkurences pazeminājumā un realizācijas tirgu sadalē. Tādējādi franšīzes īpašniekam ir daudz stabilāks stāvoklis biznesā.
• Uzsākt savu lietu, izmantojot franšīzi, izdevīgāk nekā darboties patstāvīgi, jo ir ievērojams sākotnējo investīciju pazeminājums.  Uzņēmējam nenākas nodarboties ar preces vai pakalpojuma izveidošanu, kā arī nav nepieciešamības veidot savu firmas vārdu, un tas ir pietiekami lielu izdevumu postenis.

NUMURĀ:

• Gada ienākumu deklarācija un iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumi saimnieciskās darbības veicējiem
• Ekonomikas labā ziņa – pieaug ārvalstu tiešās investīcijas
• Kas jāņem vērā, maksājot autonodokļus

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu