Zinātnieki: nākamā katastrofa draud Kalifornijai, Losandželosa var pazust no zemes virsas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Postošākā zemestrīce Japānas pastāvēšanas vēsturē varētu likt aizdomāties arī ASV, kur tuvākajos gados varētu draudēt līdzīgu apmēru katastrofa. Bieži un spēcīgi pazemes grūdieni būs vērojami visās seismiski aktīvajās zonās, bet ļoti spēcīga zemestrīce tuvāko 30 gadu laikā var izpostīt Kalifornijas dienvidus, noslaukot no zemes virsas pasaules kino industrijas galvaspilsētu Losandželosu.

Ar šādām biedējošām prognozēm uz Japānas traģēdijas baisā fona klajā nācis Bērklijas universitātes profesors - seismologs Garijs Bleks, kura teikto citējis Itālijas laikraksts «La Stampa». Zinātnieks ir pārliecināts - kaut arī viņa prognozes nav saistītas ar zemestrīci Japānā, ASV jau tagad būtu jāsāk gatavoties neparasti stipriem pazemes grūdieniem.

Pēc profesora teiktā, okeāniskās plātnes, kas virzās zem kontinentālās plātnes, kustību rezultātā uzkrāsies enerģija, kas savukārt izraisīs nobīdes un plaisas Zemes garozā. Iepriekšējo nobīžu laikā bija uzkrājusies milzīga enerģija, kas izraisīja 11. marta katastrofu Japānā.

Pēc seismologa domām, tuvāko gadu laikā pastiprināti seismiskie procesi būs vērojami visās seismiski jūtīgajās zonās, ieskaitot Sanandreasas ģeoloģisko lūzumu, kas stiepjas pāri Kalifornijai. Sekas būs ļoti smagas. Nav izslēgta iespēja, ka Losandželosa un vairākas Klusā okeāna salas applūdīs un paliks zem ūdens, teikts rakstā, uz kuru atsaucas «InoPressa».

Amerikāņu zinātnieks vienlaikus atzīmē, ka Losandželosa vienmēr bijusi pakļauta šādam riskam. Pēdējo gadu laikā aizvien vairāk zinātnieku runā par 99,7% iespējamību, ka nākamo 30 gadu laikā ASV rietumu piekrastē notiks zemestrīce, kuras stiprums varētu būt sešas līdz septiņas balles.

Vēl 2007. gadā Kalifornijas un Oksfordas universitāšu zinātnieki apsekoja ģeofizisko situāciju šajā reģionā un nonāca pie secinājuma, ka Losandželosa atrodas «uz bumbas ar laika degli». Zinātnieki toreiz pat aprakstīja iespējamo šausminošo notikumu scenāriju.

Ja pazemes grūdiens Sanandreasas lūzumā, kas stiepjas no ziemeļiem līdz dienvidiem 1300 kilometru garumā gar Klusā okeāna piekrasti, notiks tieši šajā virzienā, visa grūdiena enerģija tiks vērsta pret pilsētas centru. Lielākā daļa pilsētās tā tiktu iznīcināta, bojā ietu 40 tūkstoši cilvēku, bet katastrofas radītie zaudējumi sasniegtu 150 miljardus ASV dolāru, kas šo katastrofu padarītu par lielāko cilvēces pastāvēšanas vēsturē.

Katru gadu Kalifornijas dienvidos tiek reģistrēts ap desmit tūkstošiem zemestrīču, kaut lielākā daļa to nav spēcīgas un praktiski nav pat jūtamas. Spēcīgas zemestrīces šajā rajonā notiek reizi 150 gados. Iepriekšējā postošā zemestrīce šeit notika 1857.gadā. Toreiz pazemes grūdienu spēks sasniedza 7,9 balles pēc Rihtera skalas. Bojā gāja tikai divi cilvēki, taču jāpiezīmē, ka toreiz Kalifornijā dzīvoja vien 360 tūkstoši cilvēku.

Ar Sanandreasas lūzumu saistīta arī zemestrīce, kas notika 1906.gada 8.aprīlī un pilnībā nopostīja Sanfrancisko. Spēcīgas zemestrīces Kaliforniju piemeklējušas arī 1989.un 1992.gadā.
Zinātnieki uzskata, ka nākotnē notikumi tālāk risināsies pēc apokalipses scenārija. Kalifornija jau tagad pārvērtusies līdz nepazīšanai. Piekrastes rajonos, piemēram, Karrizo līdzenumā 160 kilometrus uz ziemeļiem no Losandželosas zemē redzama gigantiska plaisa. Vietējās upes ne reizi vien mainījušas savu virzienu.

Zinātnieki prognozē, ka Klusā okeāna plātne beigu galā pilnībā pazudīs jūrā, bet daļa piekrastes, kur atrodas arī Losandželosa, tiks atrauta no kontinenta un pārvērtīsies par salu, tas varētu notikt pēc simt tūkstošiem gadu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu