Štramam, Strancim un Janitam cietumā dienā nodrošinātas trīs ēdienreizes un pastaiga

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pirmajā instancē cietumsodus saņēmušās bijušās Rīgas domes amatpersonas - Vilnis Štrams, Pēteris Strancis un Raimonds Janita - ievietotas Rīgas Centrālcietumā, kur tām dienā nodrošinātas trīs ēdienreizes un stundu gara pastaiga.

Ieslodzījuma vietu pārvaldē aģentūrai BNS apstiprināja, ka apsūdzētie ievietoti Centrālcietumā, taču nekādus citus komentārus pārvaldē nesniedza, tostarp kurā cietuma korpusā viņi ievietoti un vai neatrodas vienā kamerā.

Šajā cietumā gan ir specnodaļa, kurā uzturas par dažādiem noziegumiem apsūdzētas amatpersonas.

Lai arī pagājušajā piektdienā Rīgas apgabaltiesa amatpersonām piesprieda dažāda termiņa cietumsodus un nolēma apcietināt tiesas zālē, tas gan nenozīmē, ka tie stājušies spēkā, jo spriedumu vēl var pārsūdzēt Augstākajā tiesā, kas var lemt arī citādi.

Apcietinājumā turēšanas kārtības likums noteic, ka apcietinātajam ir tiesības saņemt naudas pārvedumus, iegādāties pārtikas produktus un pirmās nepieciešamības priekšmetus cietuma veikalā. Amatpersonām ir tiesības doties ikdienas pastaigās, kuras gan drīkst būt ne mazāk kā stundu ilgas.

Bijušās amatpersonas varēs rakstīt tuviniekiem vēstules, kā arī ne retāk kā reizi nedēļā izmantot izmeklēšanas cietuma tālruni. Atļautais sarunas ilgums ir ne mazāks kā piecas minūtes.

Tām ir tiesības arī uz stundu ilgu tikšanos ne retāk kā reizi mēnesī cietuma administrācijas pārstāvja klātbūtnē.

No citām materiālām vērtībām apcietinātajiem ir tiesības abonēt preses izdevumus un izmantot personisko mazgabarīta sadzīves tehniku.

Bez tiesībām apcietinātajiem ir arī pienākumi. Bijušajām amatpersonām ir pienākums pakļauties veselības pārbaudēm un pārmeklēšanai un pildīt izmeklēšanas cietuma administrācijas likumīgās prasības un izmeklēšanas cietumu iekšējās kārtības noteikumus.

Bijušajām amatpersonām ir pienākums arī uzkopt telpas un uzturēt kārtību izmeklēšanas cietuma telpās.

Štramu, Stranci un Janitu trīs reizes dienā ēdinās ar siltu ēdienu.

Apcietinājumā esošā kārtība gan bijušajām amatpersonām ir zināma, jo 2008.gada februārī un martā, kad Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki viņus aizturēja, tie pirmstiesas apcietinājumā pavadīja zināmu laiku. Janita gan pēc mēneša tika atbrīvots sliktā veselības stāvokļa dēļ, taču Štrams un Strancis no cietuma tika atbrīvoti vasarā.

Pērn decembrī Strancis, kurš pagājušā piektdienā bija visemocionālākais pēc sprieduma, intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" atzina, ka 2008.gadā, atrodoties cietumā, pieteicis badastreiku, jo viņu izdomāja pārvietot pie recidīvistiem.

"Vēl bija tā cietuma epizode - mani pēkšņi bez kāda iemesla izdomāja pārvietot uz korpusu, kurā sēdēja tādi īstenie kadri, recidīvisti, laikam jau gribēja, lai ar mani aprunājas tā ne pa jokam. Toreiz es gan nepadevos, pat no ēdiena atteicos, ja nemaldos, kādas četras dienas, tad nu no tās ieceres atteicās," intervijā stāstījis Strancis.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa piektdien toreizējam Pilsētas attīstības departamenta direktoram Vilnim Štramam piesprieda astoņus, bet viņa vietniekam Pēterim Strancim - sešus gadus cietumā.

Bijušajam RD Pilsētas attīstības departamenta administrācijas vadītājam Raimondam Janitam, kurš sadarbojās ar izmeklēšanu, piesprieda trīs gadus ieslodzījumā.

Visus trīs, kuri apsūdzēti par kukuļņemšanu, apcietināja tiesas zālē. Štramam un Strancim tiesa nolēma konfiscēt mantu.

Pārējiem lietā apsūdzētajiem bijušajam Rīgas un Jūrmalas mēram, uzņēmējam Andrejam Inkulim, igauņu uzņēmējam Prītam Tomingam un uzņēmējai Inārai Vilkastei piesprieda naudassodus. Uzņēmēji apsūdzēti par kukuļdošanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu