Nomazgājiet savu auto

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/«Scanpix»

Statistikas dati liecina, ka vidēji deviņām automašīnām no desmit, kas atrodas uz mūsu ceļiem, ir netīri vai bojāti priekšējo gaismu lukturi, portālu informēja «Renault» pārstāvniecība Baltijā.

Netīrumi un dubļi, kas tos klāj, var samazināt ceļa redzamību diennakts tumšajā laikā pat par 90%. Īpaši izteikta šī problēma kļūst ziemas sezonā, kad lukturus būtu jātīra daudz biežāk kā citās sezonās.

«Automašīnas virsbūves tīrība ir drošības jautājums. Netīrai gaismas lukturu vai automašīnas logi pasliktina redzamību un samazina kopējo redzes lauku, un tas savukārt var izraisīt novēlotu vadītāja reakciju pēkšņu draudu gadījumā. Nereti tieši slikta redzamība kļūst par galveno frontālo sadursmju cēloni, un tam var būt ļoti nopietnas sekas,» norāda «Renault» Braukšanas skolas direktors.

Ir jāpatur prātā, ka automašīna ar atbilstošu apgaismojumu uz ceļa pamanāma daudz ātrāk, arī īpaši saulainā dienā. Krēslas laikā, braucot pa tuneli vai sliktos laika apstākļos atbilstošam apgaismojumam ir sevišķa nozīme, jo tas ne tikai ļauj pamanīt potenciālos draudus, bet arī laikus saskatīt citus ceļu satiksmes dalībniekus.

«Autovadītājiem būtu jāatceras notīrīt priekšējos lukturus ne tikai tad, kad līst lietus vai snieg sniegs, jo arī uz šķietami sausiem ceļiem tie kļūst ļoti netīri,» norāda «Renault» Braukšanas skolas instruktori. Mazgājot automašīnu, uzmanība jāpievērš visām gaismām – gan priekšējām, gan aizmugurējām.

Lai nodrošinātu savu un pasažieru drošību, svarīgi atcerēties notīrīt ne tikai lukturus, bet arī priekšējo vējstiklu. Tieši tam ir jābūt vienam no galvenajiem elementiem, sagatavojot automašīnu ceļošanai, un tas ir tikpat svarīgi kā pārbaudīt, vai gaismas un spoguļi noregulētas pareizi. Netīrumi uz stikla virsmas gaismu izkliedē vai atstaro, savukārt dubļi var stikla virsmu pat saskrāpēt. Runājot par vējstiklu, svarīgi to notīrīt ne tikai no ārpuses, bet arī no iekšpuses.

Tieši tāpēc vadītājiem ir jāpārliecinās, lai lukturi un stikli būtu tīri. Latvijas likumdošana šobrīd neparedz naudas sodus par netīriem lukturiem, savukārt par netīru numura zīmi, ja tā nav saskatāma, var piemērot administratīvo sodu piecu latu apmērā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu