Noskaidrots polārlāča Knuta nāves cēlonis

LETA/DPA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/REUTERS

Berlīnes zoodārza superzvaigzne polārlācis Knuts miris kādu nediagnosticētu smadzeņu bojājumu dēļ, otrdien pēc autopsijas paziņoja zoodārza pārstāvji.

Kā vēsta zoodārza paziņojums, sekcija atklāja «būtiskas izmaiņas smadzenēs, kas varētu kļūt par polārlāča pēkšņās nāves iemeslu». Citi orgānu bojājumi nav atrasti, tomēr izmeklēšana vēl turpinās.

Kā ziņots, Knuta nedzīvais ķermenis sestdien pēcpusdienā tika izvilkts no baseina iežogotajā teritorijā, kuru viņš dalīja ar trim lācenēm. Knuts bija tikai četrus gadus un trīs mēnešus vecs. Polārlāču vidējais dzīves ilgums ir 35 gadi.

Knuts sestdien iežogotajā teritorijā sēdējis uz klints, kad pēkšņi sākusi trīcēt viņa kreisā kāja, laikrakstam «BZ» pastāstīja zoodārza apmeklētāji. Tad viņš, mezdams lokus, sācis staigāt un iegāzies ūdenī.

Knutu un viņa brāli pēc piedzimšanas 2006.gada 5.decembrī pameta māte Toska, tāpēc viņu uzaudzināja kopējs, kas trīsarpus mēnešus baroja lācēnu no pudelītes, gulēja viņam blakus un atskaņoja Elvisa Preslija dziesmas. Iesaukts par Vācijā visslavenāko bāreni, lācēns mediju uzmanības centrā nonāca 2006.gada martā, kad dzīvnieku tiesību aktīvisti paziņoja, ka viņu vajadzētu iemidzināt, jo viņš ir kļuvis pārāk atkarīgs no cilvēkiem. Aicinājumi nogalināt lācēnu izraisīja sašutumu vētru visā Vācijā. Daudzviet notika bērnu demonstrācijas, pieprasot glābt Knutu, laikraksti publicēja dzejoļus par lācēnu, un Berlīnes vietējās televīzijas stacijas gandrīz katru dienu pārraidīja reportāžas par lācēna gaitām.

Lācēns fotografēts arī neskaitāmām kampaņām, lai pievērstu uzmanību globālās sasilšanas problēmām. Knutu fotografējusi arī slavenību fotogrāfe Ennija Leibovica žurnālam «Vanity Fair», kur lācēns iemontēts vienā attēlā ar aktieri Leonardo di Kaprio.

Kad Knuts izauga par pusaudzi, savvaļas dzīvnieku aizsardzības organizācijas pauda bažas par to, ka cilvēku uzmanības dēļ polārlācis uzvedas anormālā veidā. Viņš sāka šūpoties turpu šurpu un pat atdarināt fotogrāfiju uzņemšanu, ceļot pie purna ķepu.

Pēc Knuta nāves viņa fani atstāj Berlīnes zoodārzā ziedu pušķus un lāča fotogrāfijas, savukārt tiešsaistes līdzjūtības grāmatā atstāts jau vairāk nekā 4000 ziņojumu. Kāda fanu organizācija arī sākusi vākt ziedojumus memoriāla izveidei. «Knuts dzīvos daudzu apmeklētāju sirdīs, taču mēs vēlamies radīt kaut ko paliekošu turpmākajām paaudzēm,» sacīja fanu organizācijas pārstāvis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu