«Trakie uz slidām» sapņo par olimpiskajām spēlēm

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no Armanda Tripāna personīgā arhīva

«Pirmajā posmā, kad pēc treniņiem iegāju ģērbtuvē, gandrīz puse no 60 dalībniekiem sēdēja ar apsaitētām rokām vai kājām. Viens norvēģis bija ar sarautu menisku un lauztu gūžas kaulu, visa kāja bija nosaitēta,» stāsta «Red Bull» «Crashed Ice» vienīgais Latvijas pārstāvis Armands Tripāns. Viņš gan uzreiz piebilst, ka neesot jau tik skarbi, jo kritienus piedzīvojot tie, kas trasē dodas pirmo, otro vai trešo reizi. Starp citu, pirmoreiz «Red Bull» ekstrēmistiem ir uzstādījums nākotnē panākt šo sacensību iekļaušanu olimpiskajās spēlēs. Nešķiet ticami? Var jau būt. Bet esmu pārliecināts, ka līdzīgās domās savulaik cilvēki bija arī par skeletonu un BMX, bet tagad šajos sporta veidos Latvijai ir olimpiskie medaļnieki.

Sarunas sākumā Armandu pavelku uz zoba, sak, vai tagad esi žurnālists vai sportists? «Mani «Red Bull» sūtīja uz sacensībām kā žurnālistu, bet es to uztveru daudz nopietnāk. Treniņiem gan laika atliek maz, taču cenšos visu laiku būt kustībā - vakar atklāju riteņa sezonu, vakaros reizēm uzskrienu krosiņu, bet vasarā noteikti naktī ar skrituļslidām vagošu Rīgas ielas.»

«Crashed Ice» sācies pirms desmit gadiem Zviedrijā, kad pilsētā izveidota primitīva trase ar dažiem lēcieniem un pāris pagriezieniem. Armands ar to «saslimis» pirms septiņiem gadiem, kad, esot ārzemēs, redzējis sacensības vietējā televīzijā. «Nodomāju, ka kaut ko tādu noteikti gribētu pamēģināt. Pirms četriem gadiem, kad jau strādāju Latvijas Televīzijā, saņēmām pirmo sižetu par «Crashed Ice», bet pērn devos uz sacensībām kā žurnālists.»

Armands ar aizrautību stāsta par Minhenes trases startu ar 60 grādu leņķa kritumu, kurā jau pēc trim soļiem radars piefiksējis pat 66 km/h ātrumu. Vai tādā gadījumā krietienā var paspēt sevi «savākt»? «Daudzi salīdzina «Crashed Ice» un hokeju, taču hokejā, kad pilnā ātrumā ej pēc ripas, tu aptuveni zini, ko darīsi tu un ko darīs pretinieks. Turpretī «Crashed Ice», ja tevi «pamet gaisā», tad līdz bortam ir pusotrs metrs un paspēt sagrupēties nav iespējams

«Kur slēpjas kaifs? Man slidas ir kā čības. 16 gadus pavadīju hokejā un to nenožēloju, taču tagad esmu atradis to, kas man patīk vislabāk un varu justies laimīgs, ka man ir iespēja ar to nodarboties. Tās nav bailes vai adrenalīns, drīzāk tā ir iespēja darīt kaut ko unikālu. Tikai kādi 500 cilvēki pasaulē to dara, tas nav ietērpjams vārdos,» atzīst Armands. «Gribētāju ir daudz, taču, kad uzkāp startā... Pat amerikāņi, kas spēlējuši Amerikas hokeja līgā pateica: «Nē, šito es nebraukšu.»»

«Red Bull» plāno nākotnē «Crashed Ice» virzīt iekļaušanai olimpisko spēļu programmā un Armands uzskata, ka no jaunajiem ziemas sporta veidiem šis varētu būt viens no skatāmākajiem. Kā nu ne, ja Kanādā sacensības pulcēja 110 000 skatītāju, turklāt pat uz kvalifikācijas braucieniem sanāca vismaz 50 000. «Ja Starptautiskā olimpiskā komiteja gribēs spert soli pretī jaunatnei, tad pēc 20-30 gadiem tas ir iespējams.» 

Latviešu sportisti un treneri jau vairākkārt pierādījuši, ka ar fanātismu var sasniegt virsotnes. Arī Armandam tā netrūkst: «Esmu laimīgs, ka dzīvē daru to, bez kā vairs nevaru. Piepildīt sapni ir mans mērķis. Darbs, treniņi un rezultāts būs. Ja «Red Bull» mani vairs nesūtīs uz sacensībām, tad braukšu par savu naudu!»

«Crashed Ice» posms Kanādā:

LTV7 «Sporta studijas» sižets:

«Live» brauciens Maskavas posmā:

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu