Valdība akceptē akcīzes palielināšanu alkoholam, benzīnam un cigaretēm

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo/R.Oliņš

Vadība otrdien akceptēja akcīzes nodokļa likmju palielināšanu stiprajam alkoholam, cigaretēm un benzīnam.

Nodokļa likmju kāpums plānots no šā gada 1.jūlija, un tas ir viens no papildus ieņēmumu pasākumiem šā gada valsts budžeta grozījumos.

Šogad papildus plānots iekasēt 14,53 miljonus latu, bet 2012.gadā - 37,56 miljonus latu.

Grozījumi likumā «Par akcīzes nodokli paredz», noteikt vienotu kārtību attiecībā uz akcīzes nodokļa piemērošanu uztura bagātinātājiem, kas satur spirtu, kā arī paaugstināt akcīzes nodokļa likmi alkoholisko dzērienu grupai «pārējie alkoholiskie dzērieni» (stiprajam alkoholam) no 890 latiem uz 940 latiem par 100 litriem absolūtā spirta.

Pēc Finanšu ministrijas (FM) aplēsēm, pēc izmaiņām šī nodokļa likme alkoholam Latvijā būtu starp Igaunijas līmeni un Lietuvas līmeni.

Grozījumi arī paredz paaugstināt akcīzes nodokli benzīnam Latvijā no 269 latiem uz 289 par 1000 litriem jeb par 2 santīmiem litrā. FM norādījusi, ka arī šajā gadījumā nodokļa apmērs tiks tuvinātu akcīzes nodoklim Lietuvā un Igaunijā.

Tiks noteikts arī pakāpenisks akcīzes nodokļa paaugstināšanas grafiks cigaretēm un smēķējamai tabakai, lai nodoklis 2018.gadā sasniegtu Eiropas Savienības minimālo līmeni. Paaugstināts tiks akcīzes nodoklis cigaretēm, attiecīgi pakāpeniski paaugstināt arī akcīzes nodokli cigāriem un cigarillām, lai arī turpmāk akcīzes nodoklis cigāriem un cigarillām veidotu pusi (50%) no akcīzes nodokļa minimālā līmeņa cigaretēm.

Pašlaik Latvijā akcīzes nodoklis cigaretēm, jeb specifiskais nodoklis par 1000 cigaretēm ir 22,5 lati un procentuālais nodoklis ir 34,5% no cigarešu maksimālās mazumtirdzniecības cenas, ar nosacījumu, ka aprēķinātais akcīzes nodoklis nedrīkst būt mazāks kā 48 lati par 1000 cigaretēm.

Izmaiņas paredz, ka akcīzes nodokļa likmes cigaretēm minimālais līmenis tiek paaugstināts no 48 uz 52 latiem par 1000 cigaretēm, akcīzes nodokļa cigaretēm specifiskās likme tiek paaugstināta no 22,5 latiem uz 25 latiem par 1000 cigaretēm, bet akcīzes nodokļa cigaretēm procentuālās likme tiek samazināta no 34,5% uz 34%.

Pēc FM aplēsēm, veicot šīs akcīzes izmaiņas cigaretēm, 2011.gadā papildus budžetā tiek plānots iekasēt 3 608 500 latus, bet 2012.gadā un 2013.gadā papildus - papildus 8 660 300 latus katrā.

Likuma grozījumi paredz, ka tiks izslēgts papildu nosacījums attiecībā uz cigāru un cigarillu definīciju, lai laicīgi novērstu situāciju, ka tā varētu tikt uzskatīta par pārmērīgu prasību, kamēr nav saņemts atbilstošs oficiāls Eiropas Komisijas viedoklis par to.

Grozījumi likumā paredz samazināt akcīzes nodokli dabasgāzei, kuru izmanto par kurināmo, no 15,6 latiem uz 12 latiem par 1000 kubikmetriem, lai mazinātu akcīzes nodokļa slogu dabasgāzei, kuru kā kurināmo izmanto siltumuzņēmumi un mājsaimniecības (ēdiena pagatavošanai vai dzīvojamās mājas siltumapgādē), un atsevišķas nozares, kas nav iekļautas atbrīvojumu uzskaitījumā, kā arī paredz atcelt akcīzes nodokļa atbrīvojumu dabasgāzei, kuru izmanto elektroenerģijas ražošanai.

Savukārt dabasgāzei, kuru izmanto siltumnīcās un rūpnieciskās ražošanas tehnoloģisko iekārtu darbināšanai un tehnoloģiski nepieciešamā klimata nodrošināšanai rūpnieciskās ražošanas telpās, paredz uzsākt aplikt ar akcīzes nodokli ar 2014.gada 1.janvāri.

Likumprojektā paredzēts arī Ministru kabinetam deleģējums noteikt maksimālo dīzeļdegvielas litru apmēru, kas tiek izmantota lauksaimniecībā un kas tiek atbrīvots no akcīzes nodokļa saimnieciskajā gadā, lai nepārsniegtu no valsts budžeta paredzētos līdzekļus šī atbrīvojuma piemērošanai. Ja noteiktais maksimālais dīzeļdegvielas daudzums saimnieciskajā gadā tiek pārsniegts, tad proporcionāli samazināms dīzeļdegvielas daudzums uz hektāru.

Par likuma izmaiņām vēl lems Saeima.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu