Mācītāja jeb Sievietei aizliegtā profesija

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: svetdienasrits.graftik.lv

Dzimumu līdztiesība

http://www.sieviesuordinacija.lv/

Sastopoties ar dažādu valstu sievietēm mācītājām, es redzu, cik šīs baznīcas ir bagātas. Runājot teoloģiskā valodā – baznīca, šī Kristus miesa, sastāv no sievietēm un vīriešiem jeb no femīnā un maskulīnā. Viens no Rietumu sakrālās mākslas simboliem Jēzum Kristum ir Dziedātājgulbis, kurš nodzied savu pēdējo dziesmu, lai pēc tam augšāmceltos. Šim gulbim ir divi spārni. Baznīcās, kur garīgos amatos kalpo vīrieši, šis Dziedātājgulbis ir ar vienu vairāk attīstītu spārnu un otru – mazāk. Pietrūkst Sievišķās puses. Ja putnam viens spārns ir stiprāks un otrs vājāks, tad viņš riņķo ap savu asi un nevar pacelties. Mītiskajā stāstā par sievietes radīšanu, Dievs, ņemdams sāna kaulu, atklāj kādu būtisku principu. Šī radība būs vīrietim līdzās, pie sāniem. Ne apakšā, ne augšā, bet blakus. Tātad līdztiesības pirmtēlu varam atrast Bībelē. 
Izvēloties cilvēku amatam, vispirms ir jāvērtē viņa atbilstība, ieinteresētība, aicinājums, talants, nevis nošķirt pēc dzimuma. Kibernētiskais centrs ir Dievs, un tikpat labi, cik tam var pakļauties vīrietis, var pakļauties arī sieviete. Ja mūs sauc par feministēm, man gribas tikai pasmaidīt, jo esmu par vienotu sabiedrību. Mēs nevaram viens bez otra, jo esam radīti, lai viens otru cienītu un nejustos par otru pārāki.
 
Auglim jānobriest
 
Termins augšāmcelšanās ir ļoti daudzšķautņains, un arī baznīcai, kas uz zemes tiek audzēta līdz laikam, kad laiks tiks piepildīts, nemitīgi ir jāceļas augšā. Tās patiesības, ko Dievs caur Jēzu Kristu ir iestādījis, darbojas vienmēr. Mēs redzam, ka baznīca ir procesā, un arī uz sociālo vidi darbojas šis termins - augšāmcelšanās. Piemēram, Jēzus ienāca pasaulē, kur bija verdzība un viņš šo verdzību neatcēla. Tā pastāvēja vēl līdz 1000. gadam, kad Ungārijā kāds kristīgs karalis pasludināja vergus par brīviem. Pagāja 1000. gadu, līdz cilvēki nonāca līdz šai atziņai – atbrīvot cilvēkus no verdzības. Cik man zināms, oficiāli verdzība pasaulē tika atcelta 2003.gadā Nigērijā, lai gan faktiski vergu tirgi tur tika slēgti jau kopš franču kolonizatoru iziešanas no šīs valsts. Redziet, kādā amplitūdā risinās jautājums par verdzības atcelšanu! Iepretim tam es varu minēt piemēru par sievietes kalpošanu garīgā amatā. Jau 5 gadsimtus luteriskā baznīca ir kā tilts iet uz sabiedrību. Baznīcai būtu jārāda priekšzīme, kā šai sabiedrībai veidoties, bet gadās, ka baznīca nostājas opozīcijā, piemēram, pret sievietes kalpošanu garīgajā amatā, plašākā nozīmē – pret kalpošanu vadošos amatos. Baznīca kļūtu tikai spēcīgāka, ja parādītu šo vīrieša un sievietes līdztiesību.

Tā kā jaunos teologus joprojām sagatavo ar domu, ka sievietēm nav vietas garīgos amatos, tad grūti ir taisnot izaugušu koku. Tie mācītāji, kas paši sāk meklēt atbildes uz šiem jautājumiem, sāk mainīt savu viedokli. Esmu pārliecināta, ka mums vienam otru jāmācās labāk novērtēt, nevis savstarpēji cīnīties. Labākais veids ir informācijas sniegšana un cieņpilni dialogi. Es redzu, ka daudzos mācītājos pamazām izzūd agresivitāte, un situācija mainās. Cilvēki, kas domā ar perspektīvu, vedīs šo jauno laiku, kas šalkās trīs... Arī dabā vispirms atlido cīruļi, un tad sākas pavasaris. Ja runājam par reformācijas laiku, vispirms bija Jans Huss, un tad tikai nāca Luters, kurš izveda baznīcu no dziļajiem viduslaikiem. Ikvienam auglim ir jānobriest. Padomju laikā gan skolās, gan armijā ļoti cieta vīrieši savā vīrišķībā. Iespējams, ka Dievs uz laiku Latvijā aizkavē sieviešu līdztiesību baznīcā, lai vīrieši varētu izaugt līdz vajadzīgajam spēkam, stiprumam un pašapziņai. Pienāks brīdis, kad mums šīs durvis tiks atdarītas un mēs varēsim stāvēt blakus ļoti stipriem vīriešiem un kopā uzturēt baznīcu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu