Ik dienu aptuveni 40 cilvēki nozaudē savu pasi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Ik dienu Latvijā aptuveni 40 cilvēki nozaudē savu pasi, liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) apkopotā informācija, tāpēc pārvalde aicina iedzīvotājus atbildīgāk izturēties pret šī dokumenta glabāšanu.

Kā aģentūru LETA informēja PMLP sabiedrisko attiecību vadītājs Andrejs Rjabcevs, šī gada pirmajā ceturksnī - janvārī, februārī un martā - savu pasi kopumā bija nozaudējuši apmēram 3500 iedzīvotāju, turklāt lielā daļā gadījumu šis dokuments ticis nozaudēts pašu cilvēku neuzmanības vai vieglprātības dēļ.

«Daudzi savos paskaidrojumos norāda, ka bija devušies izklaidēties, lietojuši alkoholu un pat neatceras, kurā brīdī pase pazudusi. Tāpat ir cilvēki, kuri vienkārši nav varējuši atrast savu pasi mājās, tāpēc nāk uz pārvaldi noformēt jaunu dokumentu,» pastāstīja Rjabcevs. Viņš atzīmēja, ka nereti cilvēki pasi ņem līdzi arī uz vietām, kur pēc šī dokumenta šķietami nav nekādas nepieciešamības, piemēram, sēņojot, makšķerējot, uz pludmali vai piknikos.

PMLP atgādina, ka pase Latvijā ir obligāta no 15 gadu vecuma. Ja tā ir nozaudēta, nozagta vai nolaupīta, personai piecu dienu laikā par šo faktu jāinformē PMLP, Valsts policija vai Valsts robežsardze, vai, atrodoties ārzemēs - Latvijas diplomātiskā vai konsulārā pārstāvniecība.

30 dienu laikā no pases zaudējuma brīža personai jāiesniedz dokumenti jaunas pases izgatavošanai, jo dzīvošana bez derīgas pases ir administratīvs pārkāpums, par ko var sodīt ar naudassodu līdz 25 latiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu