Baltais nams: bin Ladena nogalināšana bija pašaizsardzības pasākums

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

ASV armijas desantnieku veiktā operācija, kuras gaitā Pakistānā svētdien tika nogalināts starptautiskās teroristu organizācijas «Al Qaeda» līderis Osama bin Ladens, bija likumīga un uzskatāma par pašaizsardzības pasākumu, trešdien apliecināja augstas Baltā nama amatpersonas.

Vašingtonas administrācijai mainot versijas par uzbrukumu bin Ladena mītnei, radušās šaubas, vai operācijas īstenotāji bija gatavi viņu saņemt gūstā dzīvu.

Vēl pirmdien Baltais nams apgalvoja, ka bin Ladens bijis bruņots, bet jau otrdien Baltā nama preses sekretārs Džejs Kārnijs skaidroja, ka «Al Qaeda» līderis nav bijis bruņots un gājis bojā «ārkārtīgi saspringtā apšaudē».

Savienoto Valstu tieslietu ministrs Ēriks Holders Senāta komisijai sacīja, ka «operācija bija likumīga un atbilstoša mūsu vērtībām».

Savukārt Kārnijs uzsvēra misijas starptautisko likumību, uzsverot - nav šaubu, ka tā bija likumīga un ka Obamas administrācija «rīkojusies valsts pašaizsardzības labā».

«Bin Ladens bija «Al Qaeda», organizācijas, kas veica 2001.gada 11.septembra uzbrukumus, līderis. Un «Al Qaeda» un pats bin Ladens turpināja plānot uzbrukumus Savienotajām Valstīm,» Kārnijs sacīja žurnālistiem.

Kā norādīja ANO augstā cilvēktiesību komisāre Navi Pilaja, «Savienotās Valstis skaidri apliecinājušas, ka viņu mērķis bija arestēt bin Ladenu, ja viņi to spētu, un es pilnībā saprotu, ka tas jebkad būtu bijis sarežģīti».

«ANO vienmēr ir uzsvērusi, ka visās terorisma apkarošanas operācijās ir jāievēro starptautiskās tiesības,» norādīja Pilaja.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu