Pētersone: «Latvijas kuģniecības» amatpersonas slēpj informāciju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) izvirzītā AS «Latvijas kuģniecība» (LK) padomes locekle Olga Pētersone kategoriski noraidījusi LK apgalvojumus par informācijas sagrozīšanu un viņas neierašanos uz LK padomes sēdi, kā arī norāda uz informācijas slēpšanu LK, aģentūru LETA informēja VSAA pārstāve Edīte Olupe.

«Mani nepārsteidz LK vadības publiskie izteikumi, jo acīmredzot ir liela vēlme novērst uzmanību no jautājuma būtības un runāt par nenozīmīgām pseidoproblēmām,» sacīja Pētersone. Viņa arī uzsvēra, ka padomes sēdes reizēs, kad LK pārstāvji par tām informējuši, viņa ir gatava apmeklēt.

«Cits jautājums gan ir tie gadījumi, kad LK aizmirsusi vai citu iemeslu dēļ mani vispār nav aicinājusi uz šīm padomes sēdēm. Turklāt LK vadībai aizmāršība piemīt ne tikai saistībā ar uzaicināšanu uz padomes sēdēm, bet arī attiecībā uz iepazīstināšanu ar padomes kompetencē esošajiem dokumentiem,» norādīja Pētersone.

Viņa uzsver, ka nav nekādā veidā interpretējusi LK finanšu dokumentus, jo «ir neiespējami interpretēt to, ko es kā padomes locekle pilnvērtīgā veidā un apjomā diemžēl nemaz neesmu saņēmusi».

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Pētersone, viņa līdz šim pat neesot saņēmusi uzņēmuma padomes reglamentu, kā arī «nav saņēmusi nevienu komentāru un atbildi ne uz vienu jautājumu», ko viņa pieprasījusi iesniegumos un «aizsūtījusi vismaz desmit vēstules.«

«Ir absolūta novirze uz viena akcionāra pusi, kas saņem visu detalizētu informāciju, un pārējie - mazākuma akcionāri - nesaņem neko,» sacīja VSAA izvirzītā pārstāve, piebilstot, ka tās esot pretrunā ar publiskās akciju sabiedrības pārvaldības principiem.

VSAA iesniegums tiesībsargājošajām iestādēm izskaidrojams ar aizdomām, ka reālā tirgus cenām neatbilstošās un pazeminātās LK kuģu frakts likmes var būt saistītas ar to iznomāšanu no ar LK vadību saistītiem uzņēmumiem - «Vitol» grupas.

Kā ziņots, VSAA kā Latvijas valstij piederošo publiskās LK 10% akciju pārvaldītāja ir nosūtījusi iesniegumu tiesībsargājošām iestādēm, aicinot izvērtēt iespējamo krāpšanu un izvairīšanos no nodokļu nomaksas LK un lūdzot ierosināt attiecīgu kriminālprocesu.

VSAA uzskata, ka LK pašreizējo īpašnieku un vadības darbības rezultātā LK 2011.gadā, iespējams, ieplānoti apzināti zaudējumi gandrīz 11,5 miljonu ASV dolāru (5,45 miljonu latu) apmērā, tādējādi nodarot kaitējumu LK mazākuma akcionāru, tostarp Latvijas valsts, interesēm.

Savukārt LK ir sašutusi par tās akcionāra VSAA vārdā paustajiem apgalvojumiem un presē izplatīto informāciju, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja uzņēmumā.

«Pēc vairāku gadu nesaimnieciskas darbības LK pašlaik tiek vadīta atbildīgi un atbilstoši tirgus situācijai, tādēļ LK kategoriski noliedz VSAA vārdā izteiktos pārmetumus,» teikts LK paziņojumā presei.

LK informē, ka trīs ceturtdaļas esošo frakts nomas līgumu ir noslēgti uzņēmuma iepriekšējās vadības darbības laikā.

Jau ziņots, ka LK koncerna zaudējumi pagājušajā gadā pieauguši līdz 123,92 miljoniem ASV dolāru (62,33 miljoniem latu), kas ir par 37,3% vairāk nekā 2009.gadā, kad zaudējumu apmērs bija sasniedzis 90,26 miljonus ASV dolāru (45,4 miljonus latu).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu