Musulmaņu pasauli pāršalkuši protesti pret bin Ladena nogalināšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Vairākās galvenokārt musulmaņu apdzīvotās valstīs piektdien pēc iknedēļas lūgšanām sākušies protesti pret starptautiskās teroristu organizācijas «Al Qaeda» līdera Osamas bin Ladena nogalināšanu ASV spēku operācijā Pakistānā.

Ap 200 cilvēku pulcējušies pie mošejas Stambulas centrā, protestējot pret bin Ladena iznīcināšanu.

Mītiņu organizē islāmistu laikraksts «Milli Gazete» ar islāmistu organizācijas «Ozgur-Der» atbalstu.

Galvenokārt protestētāju vidū manāmi vīrieši, taču ir arī dažas tradicionālajos musulmaņu tērpos ģērbušās sievietes.

«ASV - terorists, Osama - kaujinieks» un «Mēs nekad neaizmirsīsim ASV un Izraēlas noziedzniekus» - vēsta demonstrantu plakāti.

Protestētāji rokās turēja arī bin Ladena fotogrāfijas un attēlus, kuros redzams, kā Savienoto Valstu karavīri Irākas ielās pārmeklē parandžās tērptas sievietes.

Tikmēr Kairā pie kādas mošejas uz mītiņu piektdien pulcējušies ap 300 džihādistu, kurus saniknojusi bin Ladena nogalināšana.

«Terorists ir Obama, nevis Osama» un «Obama, Osamas asinis nav velti izšķiestas» - skandēja demonstranti, savas dusmas vēršot pret ASV prezidentu Baraku Obamu.

Savukārt Šrīnagaras pilsētā, Indijas separātiskajā Kašmiras provincē, piektdien musulmaņi savās iknedēļas lūgšanās aizlūdza par nonāvēto bin Ladenu.

Aizlūgums par teroristu līderi notika vairākos desmitos Kašmiras mošeju.

Uz lūgšanām bin Ladena piemiņai ticīgos aicināja separātistu līderis Sjeds Ali Gēlani.

«Musulmaņi visā pasaulē viens otram ir kā brāļi, un viņiem ir jālūdzas par mirušu musulmani,» uzrunājot ap 600 dievlūdzēju, sacīja 82 gadus vecais Gēlani. «Tas ir reliģisks pienākums, kura izpilde ir mūsu visu ziņā.«

Īpašu kritiku Gēlani velta faktam, ka bin Ladens ticis apbedīts jūrā.

«Pēc nāves naidīgums starp ienaidniekiem izgaist, un ikvienam ir tiesības uz pienācīgu apbedīšanu saskaņā ar viņa reliģiju,» uzsver Kašmiras separātistu līderis.

Tomēr kopumā galvenokārt musulmaņu apdzīvotā štata iedzīvotāji pauduši vienaldzīgu attieksmi pret bin Ladena nāvi, ko politiskie analītiķi skaidro ar atbalsta trūkumu «Al Qaeda» ideoloģijai.

Gēlani ir vienīgais no separātistu līderiem, kas bin Ladenu uzskata par mocekli un cildina viņu par atteikšanos «no ērtas dzīves, lai cīnīties pret ASV īstenoto apspiešanu».

Tikmēr radikālais musulmaņu garīdznieks Omars Bakri aicinājis aizlūgt par bin Ladenu libāniešus, bet citās valstīs dzīvojošos islāmticīgos pulcēties pie Savienoto Valstu vēstniecībām.

«Mēs aicinām mūsu sekotājus Eiropā, Kanādā un īpaši Lielbritānijā lūgties par viņa dvēseli pie amerikāņu vēstniecībām,» paziņoja Bakri, kurš teju divus gadu desmitus dzīvoja Lielbritānijā.

Pērn novembrī Libānas militārā tiesa piesprieda Bakri mūža ieslodzījumu par kūdīšanu uz slepkavību, taču viņš tika atbrīvots pret drošības naudu, un šajā lietā gaidāma jauna tiesas prāva. Viņš noliedz, ka būtu saistīts ar starptautisko teroristu organizāciju «Al Qaeda». Savulaik Bakri izteicies cildinoši par 2001.gada teroristu uzbrukumiem ASV, lidmašīnu nolaupītājus dēvējot par «lielisko deviņpadsmitnieku».

Kā jau iepriekš ziņots, arī pašā Pakistānā, kur bin Ladens tika nogalināts, piektdien notika protesti.

Simtiem pakistāniešu piektdien izgāja Kvetas priekšpilsētas ielās, lai godinātu ASV spēku operācijā nogalināto bin Ladenu un aicinātu uz svēto karu pret Ameriku, ziņo aculiecinieki.

Mītiņu Kvetas priekšpilsētā organizēja talibus atbalstošā partija «Jamiat-e-Ulema-e-Islam» (JUI). «Lai dzīvo Osama,» kliedza cilvēku pūlis un aizdedzināja ASV karogu.

«Osamas paveiktais musulmaņu labā paliks atmiņā uz mūžiem,» uzrunā demonstrantiem uzsvēra partijas augsta ranga pārstāvis.

«Viņš izaicināja lielāko sātanu un uzurpatoru Ameriku un atmodināja musulmaņus visā pasaulē. Šī sapulcēšanās pauž cieņu viņam,» sacīja JUI pārstāvis.

Bijušais senators un partijas līderis Hafizs Fazals Barehs uzsvēra, ka bin Ladena nogalināšana radīs citus tādus kā viņš.

«Viens Osama ir noslepkavots, un tagad dzims tūkstošiem Osamu, jo viņš radīja kustību pret antimusulmaņu spēkiem, kas nav atkarīga no personībām,» atzīmēja Barehs.

«Amerika vispirms noslepkavoja Osamu un tad apgānīja viņa līķi,» viņš piebilda, solot, ka svētais karš nerims un cīņa pret Ameriku un tās sabiedrotajiem turpināsies.

Arī Pakistānas lielākā islāmistu partija «Jamaat-e-Islami» (JI) šonedēļ aicināja protestētājus visā valstī piektdien nosodīt ASV operāciju, kurā tika nogalināts «Al Qaeda» līderis.

Piektdiena tradicionāli ir diena, kad musulmaņu pasaulē tiek rīkoti protesti, kas parasti sākas pēc galvenajām iknedēļas lūgšanām.

Jau ziņots, ka bin Ladena nāvi apstiprinājusi arī viņa dibinātā organizācija, kas solījusi atriebt sava līdera nogalināšanu.

«Mēs «Al Qaeda» organizācijā zvēram pie visu varenā Allāha un lūdzam viņa palīdzību, atbalstu un nesatricināmību, lai turpinātu džihāda ceļu, ceļu, ko gājuši mūsu līderi, galvenokārt jau šeihs Osama,» teikts kaujinieku izplatītajā paziņojumā, kas piektdien ievietots džihādistu interneta forumos. «Mēs aicinām musulmaņus Pakistānā, uz kuru zemes šeihs Osama tika nogalināts, sacelties, lai attīrītos no kauna, ko radījusi nodevēju un zagļu kliķe, kas visu pārdevusi ienaidniekiem. Mēs viņus aicinām uz vērienīgu sacelšanos, lai attīrītu savu valsti no mēsliem, ko radījuši amerikāņi, kas valstī izplatījuši korupciju.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu