21 talantīgs jaunietis sāk dalību «Iespējamās misijas» ceturtajā iesaukumā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Šodien 21 mērķtiecīgs un talantīgs jaunietis pievienojās programmai Iespējamā misija, lai jau rudenī kopā ar 29 esošajiem programmas dalībniekiem sāktu darbu kādā no Latvijas skolām, portālu «Apollo» informēja Gundega Grīnberga, programmas «Iespējamā misija» komunikācijas speciāliste. Līdz šim programmas skolotāji ietekmējuši vairāk kā 7000 bērnu dzīves, palīdzot būt sekmīgiem mācībās, veicinot skolēnu patstāvīga darba un mācīšanās prasmes un stiprinot pārliecību par to, ka viņi var sasniegt augstus mērķus. Ar Ceturtā iesaukuma dalībnieku ienākšanu skolās šo bērnu skaits ievērojami pieaugs.

Iespējamā misija jau ceturto gadu piesaista darbam skolās labākos augstskolu absolventus - sociāli aktīvus jauniešus ar daudzpusīgām zināšanām un augstiem akadēmiskiem un profesionāliem sasasniegumiem. Dalībai programmas Ceturtajā iesaukumā pieteicās uz pusi vairāk kandidātu nekā pērn - tika saņemti 276 pieteikumi, 12 kandidāti uz vienu uzņemto dalībnieku. Tas liecina par programmas stabilo pozīciju darba tirgū un pieaugošo popularitāti talantīgu augstskolu absolventu vidū.

«Lai Latvija kā valsts pastāvētu, tās cilvēkiem ir jābūt izglītotākiem un kompetentākiem par lielu attīstīto valstu iedzīvotājiem. Izveidot labāko izglītības sistēmu var līderi ar jauna tipa domāšanu, ar izciliem akadēmiskiem sasniegumiem, augstu motivāciju mainīt sevi un apkārt notiekošo. Iespējamā misija ir atradusi veidu, kā motivēt spējīgākos jauniešus veltīt daļu savas karjeras pedagoga darbam, vienlaikus tiem dodot mūsdienu līderim nepieciešamās iemaņas. Tūlītējais efekts ir pārmaiņas mācību procesā, skolēnu motivācijā mācīties un viņu mācību sasniegumos. Bet pēc četriem pieciem gadiem šie līderi jau ieņems vadošus amatus un sāks būtiski ietekmēt visu izglītības sistēmu, mainot to pašos pamatos,» pauž Ingrīda Blūma, Iespējamās misijas valdes priekšsēdētāja.

Ar Ceturto iesaukumu Iespējamā misija programmā ir iesaistījusi spilgtas un izcilas personības - dalībniekiem ir augsti akadēmiskie sasniegumi, viņi ir aktīvi nevalstiskajās organizācijās un sabiedriskajā dzīvē. Dalībnieku vidū ir jaunieši, kas tikko absolvējuši augstskolu un tādi, kuriem uzkrāta interesanta un atbildīga darba pieredze. 40% no Ceturtā iesaukuma dalībniekiem ir maģistra grāds. Jaunie dalībnieki studējuši filozofiju, vēsturi, politikas zinātnes, informācijas tehnoloģijas, vides zinātnes, antropoloģija un eksaktās zinātnes gan Latvijas augstskolās: Latvijas Universitātē, RTU, Rīgas Ekonomikas augstskolā, Rēzeknes augstskolā, gan ārvalstīs. Daudzi jaunieši atzīst, ka vēlas mainīt skolēnos priekšstatu par savu jomu un parādīt veidu, kā interesanti un aizraujoši var apgūt gan fiziku un matemātika, gan vēsturi, sociālās zinības un politiku, gan latviešu valodu un literatūru.

«Tas, cik labklājīga būs mūsu valsts, ir atkarīgs no kvalitatīvas izglītības iegūšanas dzīves laikā un no tā, cik sabiedrība aktīvi iesaistās izglītības kvalitātes ietekmēšanā. Valsts dod daudz: izglītības programmas, ēkas, mācību līdzekļus, mācībspēkus. Taču ar to ir par maz. Vajag jaunus, entuziastiskus un aizrautīgus cilvēkus - jaunu paaudzi, kas gatavi dot savu ieguldījumu izglītībā un skolēnos. Šādus cilvēkus piesaista Iespējamā misija,“ ar šādiem vārdiem Iespējamās misijas Ceturtā iesaukuma dalībniekus, programmas atbalstītājus un domubiedrus sveica Valsts prezidents Valdis Zatlers.

«Iespējamā misija Latvijas valdībai un sabiedrībai palīdz risināt un īstenot vairākus mērķus - paaugstināt izglītības kvalitāti un motivēt Latvijas talantus palikt Latvijā. Lai izglītības sistēmā panāktu pārmaiņas, ir nepieciešama vīzija, komanda un līderi, jo tieši idejas un uzņēmība ir izšķirošās pārmaiņu sākumposmā. Iespējamā misija meklē un attīsta jaunos līderus, kas mums ir nepieciešami ne tikai izglītībā, bet arī uzņēmējdarbībā un politikā. Iespējamā misija ir piemērs tam, ko nevalstiskais sektors kopā ar uzņēmējiem var izdarīt, demonstrējot savu atbildību par valsts ilgtermiņa attīstību», atzina Ministru prezidents Valdis Dombrovskis apsveikuma uzrunā Iespējamās misijas Ceturtajam iesaukumam.

Iespējamās misijas mērķis ilgtermiņā ir veidot cilvēku kopu - Vēstnieku kustību, ar dziļāku izpratni par izglītību un kas gatavi turpināt dot savu profesionālo ieguldījumu izglītības kvalitātes uzlabošanā. Vēstnieku kustību veido programmas absolventi, kas turpina dot savu ieguldījumu izglītībā, strādājot skolā, iesaistoties programmas darbībā, darbojoties ar izglītību un mācībām saistītās nevalstiskajās organizācijās, augstskolās vai uzņēmumos, tādējādi paplašinot programmas ietekmes loku.

Šogad Iespējamās misijas skolotājiem pieteikušās 60 skolas, pārsvarā no reģioniem. 37 skolām nepieciešami fizikas un citu dabaszinātņu priekšmetu skolotāji, jo skolas ir novērtējušas Iespējamās misijas skolotāju sagatavotību un ieguldījumu skolēnu mācību sasniegumos un intereses radīšanā par eksaktajiem priekšmetiem.

«Iespējamās misijas skolotāji ir trenēti analizēt savu darbu un meklēt risinājumus, kādēļ kāda metode nedarbojas. Viņi nāk pie mentora, skolas administrācijas, savos kursos runā un meklē, nevis samierinās,» atzīst Inese Didže, Dobeles Valsts ģimnāzijas direktore, kuras skolā strādā divi Iespējamās misijas skolotāji.

Ar Iespējamās misijas Ceturtā iesaukuma dalībniekiem varat iepazīties klāt pievienotajā dokumentā


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu