Bin Ladena iznīcināšanas operācijā izmantotas jaunas tehnoloģijas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/AP

ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) desmitiem reižu dziļi Pakistānas teritorijā iesūtīja jaunas radiolokatoriem neredzamas bezpilota lidmašīnas, lai novērotu Osamas bin Ladena uzturēšanās vietu, vēsta laikraksts «The Washington Post».

Citējot pašreizējās un bijušās ASV amatpersonas, laikraksts norāda, ka CIP izmantoja ļoti modernas bezpilota lidmašīnas, lai nemanīti lidotu lielā augstumā un pārraidītu augstas izšķirtspējas videoierakstus mēnešiem ilgi pirms ASV īpašo uzdevumu vienība nogalināja bin Ladenu dramatiskajā 2.maija uzbrukumā.

«Tas nav kā novietot bezpilota lidmašīnu «Predator» virs rezidences - pakistānieši par to uzzinātu,» laikrakstam teica kāda bijusī ASV amatpersona, norādot, ka lidaparāts nodrošināja labāku novērošanu un citas iespējas.

CIP izmantoja arī satelītus, sarunu noklausīšanās iekārtas un operatīvos aģentus, kuri bija izvietoti konspiratīvā mājoklī garnizona pilsētā Abotābādā, kur bin Ladens esot dzīvojis aptuveni piecus gadus, raksta avīze.

Šis notikums atsedz aizvien pieaugošo neuzticēšanos starp ASV un Pakistānu, kuras ir viena otrai neērtas sabiedrotās cīņā pret terorismu. ASV iebrukums radījis vēl lielāku spriedzi attiecībās ar Islamabadu, kura aizvadītajos desmit gados jau saņēmusi ASV palīdzības veidā aptuveni 20 miljardus dolāru (9,9 miljardus latu).

Pakistānas militārās aprindas un izlūkdienesta darbinieki tiek kritizēti arī savā valstī par ASV operācijas pieļaušanu, ko uzskata par Pakistānas suverenitātes pārkāpumu.

Radariem neredzamās lidmašīnas nodrošināja attēlus, kurus uzbrukuma naktī prezidents Baraks Obama vēroja kopā ar Nacionālās drošības padomes locekļiem, norāda «The Washington Post». Lidaparāts varēja arī noklausīties elektroniskās pārraides, lai ASV varētu dzirdēt pakistāniešu reakciju.

Abotābādas operācijā tika izmantots vēl viens radariem neredzams lidaparāts - helikopters «Black Hawk» -, kuram bija speciāls pārklājums, kas mazināja troksni un ļāva izvairīties no atklāšanas. Taču amerikāņi to iznīcināja pēc avārijas nolaišanās laikā un atstāja uz vietas tikai astes daļu.

ASV amatpersonas norāda, ka «Predator» un citus ar «stealth» tehnoloģiju neaprīkotos lidaparātus būtu varējuši atklāt pakistāniešu radari un citas sistēmas militārajos un kodolobjektos netālu no bin Ladena uzturēšanās vietas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu