Pētījums: Bērnu seksuālā izmantošanā apsūdzētie priesteri neesot pedofili

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Trešdien publiskotajā pētījumā, kurā aplūkoti ASV katoļu baznīcas skaļākā pedofilijas skandāla cēloņi, vainīgie priesteri nav dēvēti par pedofiliem, un pāridarījumu cēloņi meklēti ASV sabiedrības pagrimumā.

«Vairums no priesteriem, kuri apsūdzēti bērnu seksuālā izmantošanā, nav pedofili,» žurnālistiem pavēstīja pētījuma galvenā autore un Džona Džeja Krimināltiesību koledžas zinātniece Kārena Terija.

Viņa norādīja, ka vairums apsūdzēto priesteru seksuāli izmantojuši pubertāti jau sasniegušus bērnus vai vecākus, kamēr pētījumā pedofilu upuri definēti kā desmit gadus veci vai jaunāki.

140 lappušu garajā ziņojumā, kuru izveidot pilnvaroja ASV Katoļu bīskapu konference, teikts, ka bērnu seksuālās izmantošanas krīze pieder pagātnei. Tā pakāpeniski palielinājusies pagājušā gadsimta sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados, bet astoņdesmitajos samazinājusies.

«Mazgadīgo seksuāla izmantošana katoļu priesteru vidū ir vēsturiska problēma,» secināts ziņojumā.

Vairums gadījumu notika pagājušā gadsimta sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados, laikā, kad notika apvērsums daudzās sabiedrības jomās, norādīja laicīgo katoļu padomes priekšsēdētāja Daiena Naita.

Arī Terija atzīmēja, ka seksuālās izmantošanas gadījumu skaita pieaugums saistās ar novirzēm sabiedrībā tajā laikā.

Pētījums aptver laika periodu no 1950. līdz 2010.gadam, un tajās secināts, ka pašreiz šādu gadījumu skaits «tupina palikt zems».

Katoļu baznīcas nostāja, ka priestera amatu drīkst pildīt tikai vīrieši un kategoriskā prasība ievērot celibātu, pedofilijas skandāla cēloņu vidū nav minēta.

Nopietnākais skandāls ASV Romas katoļu baznīcas vēsturē sākās 2002.gadā ar tiesas procesu pret kādu bijušo Bostonas apgabala priesteri. Skandāla centrā nokļuva Bostonas kardināls Bernards Lo, kurš atzina, ka aizsargājis priesterus, kuri seksuāli izmantojuši bērnus, un vairākkārt pārcēlis viņus uz citām draudzēm, lai slēptu notikušo.

Šī šokējošā lieta izraisīja liecību lavīnu, daudziem stāstot par bērnībā piedzīvoto seksuālo vardarbību no garīdznieku puses.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu