Karavīra nāves gadījumā tuviniekiem negarantē 50 000 latu pabalstu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Lai gan agrāk Nacionālo bruņoto spēku karavīra bojāejas gadījumā viņa tuviniekiem izmaksāja ne mazāk kā 50 tūkstošu latu lielu pabalstu, šī likuma norma ir grozīta un, īsinot budžeta izdevumus, noīsināts arī pabalsts tuviniekiem karavīra bojāejas gadījumā, ziņo Latvijas televīzijas raidījums «De facto».

Izmaiņas tapušas lielo budžeta grozījumu laikā un pieņemtas reizē ar amatpersonu vienotās atlīdzības likumu. Aizsardzības ministrija notikušās izmaiņas saista ar pāris gadu senajiem skandāliem par milzu invaliditātes kompensāciju saņemšanu un atsevišķos gadījumos pat izkrāpšanu. Reizē ar to mainīta visa kompensāciju sistēma.

Šobrīd aktīvā dienesta karavīri ir vienīgā amatpersonu kategorija, kurai nav noteikts, ka bojāejas gadījumā tuviniekam izmaksā 50 000 latu. Šāda norma joprojām attiecas uz ugunsdzēsējiem, policistiem un rezerves karavīriem.

Kompensācijas summas samazinājums nav bijusi kļūda, bet gan apzināta Aizsardzības ministrijas rīcība. Likuma izstrādes laikā faktiskais starpnieks starp ministriju un Saeimu jeb parlamentārais sekretārs bija deputāts Kārlis Šadurskis, kurš nu brīnās par pašu pieņemtā likuma jēgu: «Samazinājumam šeit nevajadzēja būt».

Iepriekš kritušā tuviniekiem izmaksāja kompensāciju 120 mēnešalgu apmērā, un tā varēja būt arī lielāka par 50 tūkstošiem, bet nekad mazāka. Tagad ir otrādi – 120 algas, bet ne vairāk kā 50 000 latu. Līdz ar to arī šim pabalstam, līdzīgi kā daudziem citiem valsts noteiktajiem pabalstu veidiem, noteikti izmaksājamās summas griesti - 50 tūkstoši.

Savukārt pēc pēdējā algu samazinājuma armijā, 120 mēnešalgu summa var pat krietni atpalikt no 50 tūkstošiem. Rezultāts ir tāds, ka tie, kuriem algas mazākas par 416 latiem mēnesī, nevar cerēt, ka nelaimes gadījumā viņu tuviniekus atbalstīs tāpat kā policistiem, ugunsdzēsējiem un rezervistiem. Spriežot pēc Bruņoto spēku algu saraksta, ir karavīri, kuru atalgojums šobrīd svārstās starp diviem un trim simtiem latu.

«Mēs labprāt pārietu uz tādu sistēmu, kur tas būtu garantēts, bet no otras puses mums jāsaprot, ka šī ar mēnešalgu sasaistītā sistēma, ir visā valstī noteikta, izņemot iekšlietu sistēmu. Un mēs pašlaik par šo nesen spriedām, un mums nav gala secinājumi - vai ir vērts no tās atteikties un izveidot vienotu fiksētu sistēmu,» skaidro Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Sārts.

Ministrijas ierēdnis cer tuvāko mēnešu laikā atrast risinājumu, lai kompensācijas rēķinātu pēc vienotiem principiem. Un uzsver, ka tā ir atbalsta sistēma apgādnieka zaudēšanas gadījumā, tādēļ juridiski pareizāk būtu turēties pie aprēķina pēc konkrētu mēnešalgu skaita.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu