Grimsvētna vulkāns izmet desmitiem reižu vairāk pelnu nekā Eijafjadlajegidls

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Britu vulkanologs Deivs Makgarvijs no Miltona-Keinesa universitātes paziņojis, ka Grimsvētna vulkāns, kura izvirdums Īslandē sākās naktī uz svētdienu, izmet desmitiem reižu vairāk pelnu nekā Eijafjadlajegidls, kurš pagājušajā gadā paralizēja gaisa satiksmi Eiropā.

Pēc Makgarvija teiktā, Grimsvētns izmet atmosfērā no 10 līdz 100 reizēm vairāk pelnu nekā Eijafjadlajegidls. Taču tā pelnu daļiņas ir lielākas un smagākas un ātrāk nosēdīsies uz zemes, uzskata zinātnieks, kura teikto citē žurnāls «New Scientist».

Īslandes Meteoroloģiskā dienesta ģeofiziķe Sigurlauga Hjaltadotira arī paziņojusi, ka pašreizējais izvirdums tiešām ir ievērojami spēcīgāks par Eijafjadlajegidla izvirdumu pagājušajā gadā.

«Grimsvētns ir ļoti aktīva vulkāniskā sistēma. Tā sāka «gatavoties» pašreizējam izvirdumam drīz pēc tam, kad 2004.gada novembrī beidzās iepriekšējais izvirdums. Vulkāniskajā sistēmā zem Vatnajokudla šļūdoņa visu pagājušo gadu pieauga seismiskā aktivitāte,» sacīja Hjaltadotira. Pēc viņas teiktā, Grimsvētns izmet bazalta pelnus, kuros nav tik daudz silīcija savienojumu kā Eijafjadlajegidla gadījumā. «Silīcija magma ir valkanāka un tādēļ provocē daudz spēcīgākus sprādzienus. Tajā pašā laikā bazalta magma rada pelnus tikai ūdens vai ledus klātbūtnē,» sacīja vulkanoloģe.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu