Īslandes vulkāna pelnu mākonis šonakt sasniegs Latviju

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/AP

Latvijas gaisa telpu Īslandes vulkāna izvirdumā izmesto pelnu mākonis zemā koncentrācijā, pēc pašreizējam prognozēm, varētu sasniegt trešdien, 25.maijā, agri no rīta, bet ierobežojumus avioreisos Latvijas gaisa telpā tas neradīs, aģentūrai BNS pastāstīja Civilās aviācijas aģentūras direktors Māris Gorodcovs.

Arī Latvijas aviokompānijas «airBaltic» korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags aģentūrai BNS sacīja, ka kompānija pašlaik strādā normālā režīmā.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka atbilstoši Eiropas valstu gaisa satiksmes kontroles organizācijas «Eurocontrol» sniegtajai informācijai Īslandes vulkāna izvirdumā izmesto pelnu mākonis ir nonācis virs Lielbritānijā ietilpstošajām Skotijas un Ziemeļīrijas un otrdien ir atcelti 252 avioreisi.

Atcelto reisu vidū ir arī Īrijas zemo cenu aviokompānijas «Ryanair» reiss no Rīgas uz Glāzgovu Skotijā.

Tāpat ziņots, ka sestdien, 21.maijā, sākās Īslandes dienvidaustrumos esošā Grimsvetna vulkāna izvirdums. Izvirduma dūmi pacēlās pat 20 kilometru augstumā, bet tagad ir piecu līdz deviņu kilometru augstumā. Vulkāna aktivitāte joprojām ir liela un pastāvīga, vulkanologi neprognozē, cik ilgi izvirdums turpināsies.

Grimsvetns ir aktīvākais Īslandes vulkāns. Tā iepriekšējais izvirdums notika 2004.gadā, taču pašreizējais ir tā lielākais izvirdums 100 gadu laikā, un tas ir divas reizes spēcīgāks nekā pagājušajā gadā notikušais Eijafjadlajegidla izvirdums. Tomēr pašreizējā Grimsvetna izvirduma izmestie pelni nav tiks smalki kā pērnā gada Eijafjadlajegidla izvirduma pelni, līdz ar to tie daudz ātrāk nosēžas, norāda vulkanologi.

Pagājušā gada aprīlī Īslandes Eijafjadlajegidla vulkāna izvirduma radītais pelnu mākonis vairākas nedēļas paralizēja aviosatiksmi virs Eiropas. Tiek uzskatīts, ka vulkāniskie pelni var nodarīt bojājumus lidmašīnu dzinējiem.

Pagaidām speciālisti neprognozē, ka Grimsvetna vulkāna izvirdums varētu radīt šāda mēroga problēmas aviosatiksmei.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu