Saspēlēsies Liepājas Simfoniskais orķestris un izcili Azerbaidžānas solisti

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Svētdien, 29.maijā, plkst. 19:00 Lielajā ģildē unikālā simfomugama koncertā saspēlēsies Liepājas Simfoniskais orķestris un izcili Azerbaidžānas solisti ar autentiskiem tautas mūzikas instrumentiem.

Koncertā Liepājas Simfonisko orķestri diriģēs Jalčins Adigezalovs – daudzās pasaules valstīs pazīstams azerbaidžāņu diriģents, kas uzstājies ar tādām zvaigznēm kā Mstislavs Rostropovičs, Sergejs Stadlers, Ivans Monigeti, Pēteris Jablonskis, Dmitrijs Kogans. Viņš ir bijis gan Azerbaidžānas Valsts simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents, gan Azerbaidžānas Operas un baleta teātra un Istanbulas Valsts operas un baleta diriģents, kā viesdiriģents aicināts muzicēt Austrijā, Anglijā, Ungārijā, Beļģijā, Spānijā, Krievijā, ASV u.c. 

Būs iespēja dzirdēt izcilo dziedātāju Mansumu Ibrahimovu – viņš ir ievērojams mugama speciālists, Azerbaidžānas Nacionālā operas un baleta teātra mākslinieks, leģendārs Medžnuna tēla iemiesotājs Uzeira Hadžibekova operā Leili un Medžnuns.

Divi azerbaidžāņu nacionālie instrumenti – tāra (solists Elčins Hašimovs) un kemanča (solists Elnurs Ahmedovs) piešķirs koncertam īpaši autentisku skanējumu. 

Simfomugams ir oriģināls žanrs, kam iepriekš mākslā nav bijis analoga. Žanra pamatlicējs ir azerbaidžāņu klasiķis Fikrets Amirovs, kurš 1948. gadā sacerēja divus izcilus mugama simfoniskos opusus. Šajos skaņdarbos pirmoreiz mūzikas vēsturē mugama metroritmiskās, dramaturģiskās un skaņkārtiskās īpatnības tika ietērptas simfoniskā krāsainībā, saglabājot mugamam raksturīgo improvizāciju un kaisli. Dzima unikāls mūzikas virziens – simfoniskais mugams, ko jau vairāk nekā pusgadsimtu spēlē pazīstami Anglijas, ASV, Beļģijas, Krievijas, Turcijas, Ukrainas, Ungārijas, Vācijas un citu valstu simfoniskie orķestri.

2003.gadā UNESCO piešķīra mugamam cilvēces nemateriālā mantojuma šedevra statusu. Mugams veidojies gadsimtiem ilgi, tā ir sarežģīta mākslas forma, kurā klasiskā dzeja savijas ar improvizētu melodiju. Mugamam ir īpaša skaņkārtas sistēma un noteiktas skaniskās formulas, kas tiek ievītas improvizācijā. Īstu meistaru atskaņojumā mugams apbur un pilnībā pārņem klausītāju ar Austrumu mūzikai raksturīgo jūtīgumu, dzejiskumu un garīgo spēku. Mugama elementi kļuvuši par mūsdienu skaņu kultūras neatņemamu sastāvdaļu gan džezā, gan simfoniskajā mūzikā, gan kinofilmu skaņu celiņos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu