Īslandes vulkāna aktivitāte sarūk

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Īslandes vulkāna Grimsvētna aktivitāte ir samazinājusies un tā izmesto dūmu staba augstums ir ievērojami sarucis, otrdien paziņoja Īslandes Meteoroloģiskais dienests.

«Aktivitāte ir samazinājusies. Tā ir daudz mazāka nekā pirmajā dienā», tas ir, sestdien, skaidro aģentūras pārstāve. «Dūmu stabs ir mazāks nekā iepriekš. Vakar vakarā tā augstums bija septiņi līdz astoņi kilometri, bet nakts laikā tas sarucis līdz trim-pieciem kilometriem.»

Slikto laikapstākļu dēļ otrdienas rītā pētnieki nav varējuši doties izpētīt apstākļus vulkāna apkaimē, taču otrdienas pusdienlaikā šāda iespēja varētu rasties.

Jau ziņots, ka vulkānisko pelnu dēļ līdz šim atcelti jau 252 lidojumi.

Vulkāniskie pelni otrdienas rītā jau sasnieguši Norvēģijas dienvidrietumus.

Lielbritānijas ziemeļos otrdien atcelti visi ienākošie un izlidojošie reisi, bet Īslandes gaisa telpa pēc 36 stundas ilga pārtraukuma no jauna atvērta lidojumiem.

Jau ziņots, ka Grimsvētna izvirdums sākās sestdien vakarā. No vulkāna krātera stāvs dūmu un putekļu mākonis sākotnēji pacēlās 20 kilometru augstumā.

Grimsvētns ir Īslandes visaktīvākais vulkāns. No 1922. līdz 2004.gadam tā izvirdumi notikuši deviņas reizes, taču pašreizējais izvirdums ir spēcīgākais simts gadu laikā.

Vulkāns atrodas Vahtnalegidla šļūdonī, Īslandes dienvidaustrumos. Grimsvētns ir kaldervulkāns - tā virsotnē atrodas sabrucis krāteris astoņu kilometru diametrā.

Kad pērn pavasarī notika netālā Eijafjadlajegidla vulkāna izvirdums, Eiropas gaisa telpa tika slēgta uz mēnesi, izraisot pasaulē apjomīgāko gaisa telpu slēgšanu kopš Otrā pasaules kara laika.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu