Aprēķini, cik daudz ūdens tev dienā jāizdzer

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Līdz ar karstā laika pastiprināšanos un fiziskas slodzes laikā, pieaug organisma atūdeņošanās jeb dehidratācijas risks, kā rezultātā pasliktinās pašsajūta, parādās galvas sāpes, reibonis un slikta dūša. Dabīgā minerālūdens «Mangaļi» attīstības vadītāja Inese Rone iesaka pastiprināti pievērst uzmanību pietiekama ūdens daudzuma uzņemšanai.

Organisma atūdeņošanās un pārkaršanas riskam visvairāk ir pakļauti gados vecie cilvēki un bērni. Tajā pašā laikā atūdeņošanās riskam ir pakļauts jebkura vecuma cilvēks, sevišķi ilgstošas fiziska slodzes gadījumā vai karstā laikā.

Slodzes laikā uz «ūdens zuduma rēķina» cilvēks var zaudēt pat 2% no sava ķermeņa masas. Tas ir pietiekami daudz, lai ietekmētu organisma darbaspēju samazināšanos līdz pat 20%. Organisms ūdeni uzņem vājāk - tādēļ svarīgi minerālūdeni ir dzert tieši pēc fiziskās slodzes. Svīstot organisms zaudē ne tikai šķidrumu, bet arī minerālvielas, šī iemesla dēļ aktīva dzīvesveida piekritējiem jāuzņem ar minerālvielām bagātu ūdeni.

Adekvāta ūdens daudzuma uzņemšanu jārūpējas ne tikai maratonu laikā, bet ik dienu. I.Rone atzīmē, ka aprēķināt nepieciešamo dienā uzņemamo ūdens normu iespējams, izdalot cilvēka svaru ar skaitli 30.

Inese Rone atzīmē, ka maldīgs ir uzskats, ka fizisko aktivitāšu laikā labāk atturēties no ūdens dzeršanas – patiesībā ir gluži pretēji.

• Pirms treniņa. Ieteicams padzerties jau aptuveni 20-30 minūtes pirms treniņa. Tā var būt kaut vai glāze minerālūdens, tas atkarīgs no ķermeņa masas un pašsajūtas, lai kuņģis netiktu pārpildīts un sportojot nerastos apgrūtinājuma sajūta.
• Treniņa laikā. Aktīvās slodzes laikā ik pa brīdim ieteicams iedzert pāris malciņus ūdens, bet ne vairāk.
• Pēc treniņa. Pēc aktīvās nodarbības jādzer tik daudz ūdens, cik vēlas un prasa organisms – bez ierobežojumiem.

Organisma atūdeņošanai var būt smagas sekas, kā, piemēram, krampji, samaņas zaudēšana, sirds vājums un var pat iestāties nāve.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu