Pieteikta protesta akcija Valsts prezidenta vēlēšanu dienā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Sabiedrība par atklātību «Delna» Rīgas domē iesniegusi pieteikumu par sapulci 2.jūnijā pie Saeimas nama Jēkaba ielā 11, lai protestētu pret Saeimas deputātu balsojumu neatļaut Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNB) veikt kratīšanu Saeimas deputāta Ainara Šlesera (PLL) dzīvesvietā, kā arī paustu attieksmi pret ieilgušo bezdarbību KNAB priekšnieka nomaiņā, aģentūrai LETA pastāstīja «Delnas» direktors Kristaps Petermanis.

Plānotais dalībnieku skaits pieteikumā norādīts ap 100 cilvēku. «Ir grūti prognozēt, kāds būs faktiskais skaits, jo klusi un pieticīgi izplatītā ziņa, ka «Delna» ko tādu grasās rīkot, ir saskārusies ar necerētu atsaucību. Kā izrādās, neapmierinātība ar situāciju un politiskās elites lēmumiem ir rūgusi, un šī enerģija vēlas izlauzties ārā, tāpēc dalībnieku skaits nav prognozējams,» sacīja Petermanis.

«Delna» vēlas iestāties «pret nihilistisku attieksmi pret tiesiskumu», kuru ilgstoši demonstrējusi Saeima. Balsojums par neatļaušanu kratīt Ainara Šlesera dzīvesvietu esot pēdējais piliens. Petermanis atgādina, ka Saeima iepriekš aizklātā balsojumā neapstiprināja Andreju Judinu Augstākās tiesas tiesneša amatā, tāpat deputātu darbi atšķīrās no vārdiem, neapstiprinot ģenerālprokurora amatā Jāni Maizīti. «Delna» protestēs pret virkni likuma grozījumiem, tajā skaitā Krimināllikumā, kā arī pret vilcināšanos vērtēt KNAB priekšnieka Normunda Vilnīša atbilstību amatam.

«Tas viss ir krājies ļoti ilgu laiku. Mēs iestājamies pret to, ka politiskie spēki, kas pirms vēlēšanām nāca ar skaidru atbildīgas politikas un pretkorupcijas programmu, šobrīd attaisno vai klusējot un tādējādi piekrītot noraugās šajā procesā,» uzsvēra «Delnas» vadītājs.

Pārējās «Delnas» pozīcijas būs atkarīgas no tā, ko savā uzrunā tautai sestdien, 28.maijā, plkst.21 teiks Valsts prezidents Valdis Zatlers. «Ar interesi gaidīsim Zatlera lēmumu. No sabiedrības ir bijis vairāk nekā pietiekami norāžu par, ko no viņa sagaida. Zatlera uzvedība, paziņojumi, tajā skaitā straujā viedokļa maiņa prezidenta priekšvēlēšanu periodā ir vismaz īslaicīgi iedragājusi viņa paša uzlaboto tēlu,» norādīja Petermanis.

Petermanis pauda cerību, ka prezidents analizēs situāciju un pieņems lēmumu, vadoties nevis pēc savām nākamo četru gadu interesēm, bet pēc valsts un sabiedrības interesēm.

Protesta akcijas sākums 2.jūnijā pie Saeimas nama plānots plkst.8.30, «lai uz plenārsēdi ejošajiem deputātiem ir iespēja uzmest aci tautai, pārmīt kādu vārdu un, iespējams, izmainīt savu viedokli. Lai sēžot plenārsēžu zālē un pieņemot lēmumus, kas ietekmē visu sabiedrību, ir sajūta, ka tauta ārā gaida,» paskaidroja Petermanis.

«Delna» cer, ka Rīgas dome protesta akciju varētu apstiprināt nākamās nedēļas sākumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu