Kā izvairīties no pārēšanās

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Sekot līdzi savam svaram nozīmē ne tikai uzraudzīt to, ko ēdam, bet arī apzināties vai patiesi konkrētajā brīdi esi izsalcis. Varbūt tas nav tavs vēders, kas tev ziņo par izsalkumu, bet gan galva vai sirds, kas skubina ēst.

Daudzi no mums ēd tad, kad nav patiesi izsalkuši. Dažreiz tā ir ēdiena smarža, kas ir tik kārdinoša, citu reizi – garlaicības, bēdu, vientulības vai uztraukuma dēļ mēs dodamies taisnā ceļā pie ledusskapja durvīm.

Izsalkums ir ķermeņa signāls, kas saka – man nepieciešama enerģija! Kurkstošs vēders parasti ir skaļākais pierādījums tavam izsalkumam, taču arī  bezspēks, viegla aizkaitināmība, nespēja koncentrēties un galvassāpes arī var būt izsalkuma pazīmes.

Ja neesi pārliecināts par to, kas tevi mudina ēst - izsalkums vai apetīte – pagaidi vēl 15 minūtes. (Apetīte tiek definēta kā psiholoģiska vēlme pēc ēdiena, bez izsalkuma sajūtas.) Novērs savas domas no ēšanas un pievērsies citiem darbiem, pēc brīža vēlreiz apdomā vai tevi māc izsalkums. Ja tu patiesi gribi ēst – vēders dos par sevi ziņu.

Veiksmīgas svara kontrolēšanas atslēga ir māka ieklausīties ķermeņa mājieniem. Ēšana reizēs, kad neesi izsalcis vai kad izsalkums tevi māc jau ilgu laiku, veicina pārēšanos – arī to nevajag pieļaut. Lai izvairītos no pārēšanās un atpazītu izsalkumu, der ievērot sekojošos padomus:

• Lai izvairītos no bada sajūtas – plāno savas maltītes un uzkodas. Vislabāk tās ieplānot ik pēc 3 vai 4 stundām (pulkstenis apstājas pēc vakariņām).
• Izvēlies ēdienu, kas tiek sagremots lēnāk -  pupiņas, rieksti, pasta, brūnie rīsi, jogurts, piens, āboli, dažādas ogas u.c.
• Atsaucoties uz 12 nedēļu pētījumu, kura laikā novēroja 91 pieaugušo, kam ir liekā svara problēmas, atklājies, ka greipfrūta iekļaušana ēdienreizē veicina svara zaudēšanu. Tas saistīts ar zemāku insulīna līmeni asinīs, kas kontrolē ēstgribu.
• Arī asās garšvielas var samazināt izsalkumu un pastiprināt kaloriju sadedzināšanu. Purdue Universitātes veiktais pētījums liecina, ka sarkano piparu pievienošana samazina vēlmi ēst taukainus, sāļus vai saldus ēdienus.
• Apmēram 20 minūtes ir nepieciešamas, lai par apetīti atbildošie hormoni aktivizētos un dotu signālu smadzenēm, ka - nu ir gana ēsts. Ieturi maltītes nesteidzoties un izbaudi ēdienu, jo steidzīga ēšana veicina pārēšanos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu