Kā karstajā laikā izvairīties no pārkaršanas un karstuma dūriena

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Ņemot vērā meteorologu prognozes tuvākajām dienām - karstumu, sutīgu laiku, kā arī pērkona negaisu, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi aicina iedzīvotājus pēc iespējas mazāk uzturēties saulē dienas karstākajā periodā, izvēlēties atbilstošu apģērbu, uzņemt pietiekamā daudzumā šķidrumu un saudzēt bērnu veselību.

Apstākļos, kad karstums sasniedz un pārsniedz 28 līdz 30 grādus, NMPD mediķi aicina iedzīvotājus ievērot piesardzību, lai izvairītos no pārkaršanas un karstuma dūriena,  informēja NMPD Komunikācijas nodaļā.

Mediķi atgādina, ka karstā laikā veselība var pasliktināties gados vecākiem cilvēkiem, zīdaiņiem un maziem bērniem, cilvēkiem, kuri slimo ar hroniskām slimībām, īpaši ar elpceļu vai sirds slimībām, kā arī cilvēkiem, kuri veic fiziskas aktivitātes un tiem, kuri lieto noteiktus medikamentu veidus, kā arī cilvēkiem, kuri lieto alkoholu un citas atkarības vielas.

Īpaši bīstama atrašanās saulē ir maziem bērniem, tāpēc viņiem ieteicams uzturēties ēnā vai vēsās iekštelpās. Nekādā gadījumā nedrīkst atstāt bērnus vienus pašus mašīnā. Jāseko arī, lai bērns nepārkarstu guļot. Mazuļa ratiņi var pārvērsties par «siltumnīcu», un bērns pārkarsis var iet bojā, bērns var pārkarst arī guļot smacīgās un karstās iekštelpās, norāda mediķi.

Tāpat karstajā laikā ir jāpalielina uzņemtā šķidruma daudzums. Nav ieteicams dzert šķidrumu, kas satur alkoholu vai lielu daudzumu cukura. Vislabāk dzert vēsu tēju, minerālūdeni bez gāzes.

Diena jāplāno tā, lai varētu izvairīties no karstuma un pēc iespējas vairāk atrastos labi vēdināmās telpās. Gadījumā, ja uz ielas paliek pārāk karsti, jāmeklē atvēsinājums veikalos, kafejnīcās, telpās ar kondicionēšanas iekārtām.

Ja jādodas ārpus mājas, jāsargā sevi un bērnus no saules iedarbības, valkājot cepuri vai lakatiņu un saulesbrilles. Mugurā ieteicams vilkt gaišu, vieglu, elpojošu, ērtu apģērbu no dabīga materiāla, paņemt līdzi pietiekamu daudzumu ūdens.

Jāizvairās arī no ilgstošas un fiziskas piepūles saulē vai karstās nevēdinātās telpās, piemēram, darba uz lauka vai sportošanas. Cilvēkiem, kas slimo ar hroniskām saslimšanām, tai skaitā sirds asinsvadu slimībām, karstā laikā jāatceras lietot savi pastāvīgi lietojamie medikamenti.
Ja karstajā laikā pēc uzturēšanās saulē rodas veselības problēmas, jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu vai ārpus ģimenes ārstu darba laika jāzvana uz ģimenes ārstu konsultatīvā tālruņa numuru 66016001. Bet, ja parādās ķermeņa trīcēšana, drebuļi, augsta temperatūra, slikta dūša ar vemšanu, apziņas traucējumi, krampji, samaņas zudums - jāzvana uz numuru 113 ātrajai palīdzībai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu