Gads ar ciparu apraidi: Virszemes TV lieto vairāk nekā 220 000 mājsaimniecību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Tieši gadu pēc Latvijas pārejas uz ciparu televīzijas (TV) apraidi, Virszemes TV skatās un lieto vairāk nekā 220 000 mājsaimniecību, liecina «Lattelecom» un tirgus un sociālo pētījumu aģentūras «TNS Latvia» dati.

Tie ir gandrīz 24% no Latvijas mājsaimniecībām. Turklāt aptuveni puse no šīm mājsaimniecībām izvēlējusies izmantot jaunās iespējas jeb plašāku kanālu klāstu, ko nodrošina ciparu apraide.

«Šobrīd ar laika distanci redzam, ka valsts pāreja uz ciparu TV apraidi ir notikusi veiksmīgi, turklāt cilvēki patiešām aktīvi izmanto jaunās tehnoloģiju iespējas, papildus bezmaksas kanāliem, abonējot arī kādu no maksas kanālu pakām, kas ļoti daudziem iedzīvotājiem lauku teritorijās pirms pārejas uz ciparu apraidi nebija iespējams,» skaidro «Lattelecom» valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

Saskaņā ar «Lattelecom» pētījumu, kopš pārejas uz ciparu TV apraidi, maksas TV tirgus laukos palielinājies par 25 procenta punktiem (no 47% uz 72 %), kamēr vidējā maksa par TV samazinājusies par 32% (no 9,90 latiem 2010.gada martā uz 6,77 latiem 2010.gada decembrī), kas ir tiešs lētā un demokrātiskā Virszemes TV maksas pakalpojuma iespaids, portālam «Apollo» paskaidroja «Lattelecom» Sabiedrisko attiecību nodaļas projektu vadītāja Līga Bite.

Kā jau iepriekš ziņots, pērn 1.jūnijā Latvijā notika vispārēja pāreja no analogās uz ciparu TV apraidi.

«TNS Latvia» mediju pētījumu projektu direktors Mārtiņš Traubergs norāda - kopš tika atslēgta analogā virszemes apraide, būtiskas izmaiņas mājsaimniecību izvēlē TV signāla uztveršanas platformai nav notikušas. «Tie analogā virszemes signāla, kas kā alternatīvu izvēlējās kādu no kabeļa vai satelīta TV operatoriem, to izdarīja jau pirms tam. Tāpat arī nav samazinājies to mājsaimniecību skaits, kurās ir televizors. Joprojām vidēji 98% mājsaimniecību ir aprīkotas ar vismaz vienu televizoru. Šobrīd gan vērojama tendence, ka aizvien vairāk televizoru netiek lietoti vispār, vai tiek izmantoti tikai kā ekrāni, pieslēgti datoram, kādai video iekārtai vai spēļu konsolei. Tas varētu būt skaidrojams ar pieaugošo pieejamo TV saturu internetā,» norāda Traubergs.

Šobrīd Virszemes TV piedāvā jau 49 kanālus, kas sagrupēti Ekonomiskajā pakā un Tematiskajās pakā, lai iedzīvotāji varētu izvēlēties un sakomplektēt savām interesēm atbilstošākās TV programmas.

Papildus Bezmaksas pakai (četri kanāli) un Ekonomiskajai pakai (20 kanāli, ieskaitot četrus bezmaksas), pieejamas arī  Filmu un izklaides (astoņi kanāli), Bērnu un jauniešu (seši kanāli), Piedzīvojumu un zinātnes (deviņi kanāli), HD («Discovery HD Showcase»), Pieaugušo («Hustler») kanāli. Un tagad arī Sporta paka ar četriem kanāliem.
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu