TV3 Ziņas: apšauba vēlēšanu iznākumu un veidu, kā iegūtas Bērziņa balsis

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ekrānuzņēmums

TV3 operatoram izdevies nofilmēt sarunu, kas rada jautājumus par vēlēšanu iznākumu, to, kādā veidā nu jau ievēlētajam prezidentam Andrim Bērziņam piesaistītas balsis, un kā rīkojies pats jaunievēlētais prezidents, ziņo TV3 Ziņas.

http://www.tv3play.lv/play/248371/?autostart=true

Atsevišķi «Vienotības» pārstāvji pirms vēlēšanām izteicās, ka atbalsts Andrim Bērziņam varētu tikt arī pirkts. Bērziņa atbalstītāji to noliedza.

Par prezidentu deputāti balsoja īpaši apsargātā telpā, pēc tam devās uz plenārsēžu zāli, kur biļetenus iemeta vēlēšanu urnā. Pirmā balsojuma laikā Saeimā valdīja saspringta gaisotne, kuluāros uzsvēra, ka Saskaņas Centra (SC) frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs esot vienojies ar Ventspils mēru Aivaru Lembergu (ZZS) par atbalstu Bērziņam.

Urbanovičs to noliedza - viņš ar Lembergu neesot ticies. Arī Lembergs to noliedza, uzsverot, ka vēlēšanu rezultātus prognozēt ir neiespējami. Aizklātais balsojums ilga stundu, pirmajā balsojumā Bērziņa ievēlēšanai pietrūka viena balss.

Visticamāk par Zatleru nobalsoja «Vienotība», «VL!-TB-LNNK», viens SC deputāts un kāds no «Par labu Latviju» (PLL), par Bērziņu - absolūtais vairākums no SC, ZZS un PLL deputāti.

Šāds iznākums plenārsēžu zālē izraisīja sprādzienam līdzīgu efektu. Daži deputāti izteica aizdomas par korupciju Saeimā.

Ainārs Latkovskis (V) intervijā TV3 norādīja, ka no rīta runāts, ka par šo balsojumu kādā konkrētā frakcijā pieprasīta liela nauda, kas no šīs frakcijas vadītāja puses izskanēja kā «brīvais balsojums». «Nemāku teikt, klāt neesmu stāvējis, bet ja brīdī, kad prezidents atlaidis parlamentu dēļ naudas ietekmes, vēl pērk balsojumu dažas dienas pēc tā, cerams, ka vēlētāji to vēlēšanās novērtēs,» teica Latkovskis.

Latkovskis neizslēdz, ka daži Bērziņa atbalstītāji pēdējā brīdī rīkojušies pretēji savu frakciju vadītāju norādēm. «Tas, ka kaut kas nojucis pirmajā kārtā, varēja redzēt pēc viņu sejām. Kāds bija uzmetis, kā parasti,» teica Latkovskis.

TV3 ierakstā Bērziņš jautā kolēģim Aivaram Dronkam (ZZS): «Kā ar «Saskaņas» puikām? Normāli, ja?Un kā ar [Dzintaru] Rasnaču (VL-TB/LNNK)?Arī normāli?».

No tribīnes Rasnačs solīja balsot par Zatleru.

LNT raidījumam «900 sekundes» piektdienas rītā Rasnačs pavēstīja, ka jūtoties aizskarts, ka šāda ziņa izplatījusies medijos. «Bija interesants sižets, kurā sēž prezidenta amata kandidāts ar savu kolēģi un pārrunā kaut ko - nezin ko un cikos. Man rodas jautājums, kāpēc tas korespondents nepajautāja tieši viņiem pašiem, par ko viņi runā un kāpēc. No sižeta mēs varam izvilkt jebko un uztaisīt no tā sazvērestības teoriju.  Mani personīgi šis sižets ļoti aizskāra,» teica Rasnačs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu