«Lattelecom» testē nākamās paaudzes bezvadu platjoslas tehnoloģiju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ekrānuzņēmums

«Lattelecom» sadarbībā ar pasaulē vadošo telekomunikāciju risinājumu ražotāju Huawei šodien Jēkabpilī pirmo reizi Baltijā izmēģināja nākamās paaudzes datu pārraides 4G  jeb Long term evolution (LTE) tehnoloģiju  800 MHz frekvenču diapzonā.

Atšķirībā no frekvencēm, kurās līdz šim 4G testus veikuši citi operatori, un kas vairāk piemērotas pakalpojumu nodrošināšanai pilsētvidē,  "Lattelecom» testētais 800 MHz frekvenču diapazons nākotnē būs galvenais bezvadu platjoslas datu pārraides nodrošinātājs  teritorijās, kur šobrīd kabeļu tīklus izbūvēt ir ekonomiski neizdevīgi.

««Lattelecom» kā nozares līderis un inovatīvu tehnoloģiju ieviesējs ir gatavs nodrošināt liela ātruma platjoslas interneta piekļuves un datu pārraides pakalpojumus, tādēļ kā pirmie Baltijā esam uzsākuši  4G testus 800 mhz frekvencēs,» norāda  "Lattelecom» komercdirektore Kerli Gabriloviča.

Līdz ar šo testu uzsākšanu  "Lattelecom» apliecina savu interesi veiksmīgi darboties arī bezvadu datu pārraides tirgū.

Pasaulē šobrīd pavisam nedaudzās valstīs notiek LTE testi šajās frekvencēs, bet ražotāji jau sāk izstrādāt prototipus gala lietotāju ierīcēm.

«Huawei atzinīgi novērtē  «Lattelecom» vīziju būt līderiem 4G tīkla izveidei Latvijā. Mēs turpināsim cieši sadarboties arī turpmāk 4G tīkla izvēršanā. 4G ir vispiemērotākā tehnoloģija, lai nodrošinātu ātrāku un ērtāku datu pārraidi mobilo iekārtu gala lietotājiem, kuri izmanto dažāda veida aplikācijas ikdienā. Huawei ir bijis tas gods būvēt pasaulē pirmo 4G tīklu Norvēģijā priekš TeliaSonera, kā arī šobrīdi Huawei pasaulē ir vēl 30 citi komerciāli LTE tīkli, un mēs esam gatavi arī   «Lattelecom» nodrošināt ar visaugstākās kvalitātes risinājumiem, lai nākotnes mobilo tīklu izvērstu arī Latvijā» - stāsta Huawei vadītājs Baltijas valstīs, Ye Yong. 

800 MHz frekvence jeb tā sauktā «digitālā dividende» būs izmantojama pēc tam, kad visas valstis reģionā pilnībā būs ieviesušas ciparu TV apraidi un pārtraukušas analogo apraidi. Nozīmīgs virzītājs tieši 800 MHz frekvenču izmantošanai priekš mobilās platjoslas ir Eiropas Komisija, kas par Eiropas Savienības Stratēģisko mērķi izvirzījusi prasību līdz 2013 gada beigām nodrošināt augsta ātruma platjoslu visiem ES iedzīvotājiem, bet līdz  2020 gadam panākt to, ka katrs ES iedzīvotājs var saņemt  vismaz līdz 30 Mbps ātru internetu.

ES ietvaros 800 MHz frekvencē tīklu izbūve šobrīd jau notiek Vācijā. Latvijā 800 Mhz frekvence gala lietotājiem mobilās platjoslas lietojumiem būs pieejama tikai pēc tam, kad arī kaimiņvalstīs būs realizēta pāreja no analogās TV apraides uz ciparu TV apraidi un kad būs atrisinātas ar aero navigācijas sistēmām saistītās problēmas. Reāls risinājums tam varētu parādīties nākamgad, kad Ženēvā notiks ITU 2012 gada pasaules radiosakaru konference, kuras darba kārtībā ir jautājums par  pārrobežu koordināciju saistībā ar «digitālās dividendes» radiofrekvenču spektra joslas izmantošanu.

4G spēs nodrošināt līdz pat 8 reizes ātrāku internetu, nekā šobrīd spēj nodrošināt 3G bezvadu mobilā tehnoloģija un piedāvās fiksētajam internetam līdzvērtīgas iespējas un lietotāja pieredzi. Teorētiski iespējamais ātrums šai tehnoloģijai ir 326 Mbit/s (uz sektoru). Šobrīd pasaulē jau tiek ražotas  LTE gala iekārtas, un tās jau standarta versijā ir izveidotas tā, lai spētu nodrošināt 100 Mbit/s lielu lejupielādes ātrumu. Salīdzinājumam, piemēram, Iphone 4 šobrīd pat tīri teorētiski nevar nodrošināt vairāk par 7,2 Mbit/s. 

Vimeo

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu