Fantāzija, farss un ielūgums Lemberga kungam tikties ar Sorosa kungu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Latvijas presē pēdējās dienās Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ir izteicis aizdomas par Valsts prezidenta Valda Zatlera 2009.gada 25.septembra tikšanos ar Džordžu Sorosu brokastu sanāksmē viņa Ņujorkas dzīvoklī.

Lemberga kungs presē izteicies, ka Zatlers būtu šajā tikšanās saņēmis «instrukcijas un veltes...» no Sorosa kunga vai pat «saņēma ļoti lielu naudas summu, ar ko apsolīja darīt visu, kas nepieciešams Džordžam Sorosam un viņa interesēm Latvijā un pasaulē»

Kā senie latvieši teica: «to ko latvietis nezina, to viņš izdomā».
Lemberga kunga noliegumi ir pilnīgi bez pamata un izdomātā fantāzija.  Tiem nav nekādi pamatojumi. Par tiem nav vērts vairāk runāt. Varbūt, ka Lemberga kungam vajadzētu ņemt atvaļinājumu – vai varbūt atlaist padomniekus, kuri viņam šādu nepatiesu informāciju snieguši. Lūgums Lemberga kungam pamatot šīs baumas.

Vērts arī izlabot Lemberga kungu apgalvojumu preses aprakstos, proti, ka  2009.gada 25.septembra rīta tikšanās Zatlers devies uz Sorosa dzīvokli «pēc viņa ielūgumu».

Jā, Zatleru Sorosa kungu ielūdza uz brokastīm – bet tikai tad, kad es, kā Latvijas Republikas goda konsuls Ņujorkā šo tikšanos Zatleram ierosināju. Es to ierosināju Valsts prezidenta kancelejai 2009.gada 14.septembrī, jo, manuprāt,  Latvijas prezidentam būtu labi tikties ar Sorosa kungu, tā kā viņam ir liela pieredze pasaules ekonomijas sfērā. 2009.gadā krīzes laikā Latvijas valsts vadītājiem būtu svarīgi dzirdēt no kāda pasaules finanšu tirgus eksperta secinājumus par nākotnes prognozi un to, kā tā tie varētu ietekmēt Latviju. Mēs - Latvija, esam maza valsts, tātad svarīgi dzirdēt, ko ārzemēs par mums domā, īpaši investori,  kuri dzīvo ASV. Tāpēc prezidenta kanceleja šo priekšlikumu pieņēma.
 
Šī tikšanās notika tikai tādēļ, jo es to ierosināju Sorosa kungam. Pēc manām zināšanām, Sorosa kungs nav izsniedzis lūgumu 2009.gada septembrī tikties ar prezidentu bez mana ierosinājumu. Ja es nebūtu ar Sorosu kungu runājis tad Zatleram šī tikšanās nebūtu notikusi. Pazīstot Sorosa kungu, viņa intereses par Latvijas valsts un sabiedrības labklājību un attīstību un zinot, ka prezidentam ir ierobežots laiks Ņujorkā, zināju, ka šāda tikšanās abiem būtu lietderīga.  Tikšanās bija ļoti veiksmīga. Ja Sorosa kungs Valsts prezidentam kaut ko piedāvāja, tad tā bija apelsīna sula un laba kafija! Naudas zīmes tur mēs pie galda neskaitījām!
 
Ir arī vērts atzīmēt divus svarīgus vērojums no Ņujorkas: pirmkārt, pēdējās nedēļas politiskie notikumi Latvijā manuprāt nav labvēlīgi Latvijas tēlam. Latvija ir maza valsts. Latvija vēl joprojām ir ekonomiskās krīzes ēnā. Mēs vēl joprojām paļauti SVF un Eiropas valstu palīdzībai. Mūsu valsts ekonomiskā labklājība ir lielā mērā atkarīga no SVF un Eiropas palīdzības. Mums nav brīvības rīkoties ekonomikas un finanšu tirgus jautājumos tā, kā mēs vēlamies, jo esam parādā ārzemniekiem. Vai mēs varam atļauties rīkoties iekšpolitikā un izteikties presē kā nu mums patīk? Vai mums tikai interesē savas ādas glābšana, savas personīgas intereses, nevis mūsu valsts un tautas ilgtermiņa labklājība? Pēdējas dienas notikumi liekās kā pilnīgs farss.
 
Realitāte ir šāda: ja tu dzīvo ārzemēs, tad Latvijas tēls izskatās savādāks nekā tad, kad dzīvo un staigā par Rīgas ielām. Latvija, būdama maza valsts, ir ļoti svarīgi šodien kā uz mums skatās no ārzemēm. Diemžēl šķiet, ka šodien politiskie spēki Latvijā to neapzinās – varbūt nav pietiekoši ceļojuši  uz ārzemēm, lai varētu to aptvert. Domā, ka mājās var rīkoties un izrunāties kā vēlās – to neviens cits ārpus mājas neievēros. Tā ir naivitāte. Lasot Latvijas presi, šķiet, ka  dažiem cilvēkiem tagad ir svarīgāk politiskajā laukā mēģināt kādu citu apmelnot, lai palielinātu savu personisko politisko kapitālu. Tas ir nožēlojami dzirdēt – jo tas tikai skādē mūsu valstij, latviešiem Latvijā un ārzemes, un Latvijas tēlam ārzemēs. Ārzemnieki, kuri nezina par Latvijas iekšpolitikas intrigām, secinās, ka Latvijā vēl joprojām  valda politiska naivitāte.
 
Gribās arī minēt sekojošo: Latvijā dažiem patīk celt intrigas un baumas par Džordža Sorosa «interesēm» Latvijā. Vai tās būtu viņa personīgās intereses vai tās būtu tēmētas Latvijas labā. Personīgi, pazīstot Sorosa kungu vairākus gadus, es viņu respektēju ne tikai kā inteliģentu un sekmīgu tautsaimnieku un ieguldītāju, bet arī kā ilggadīgu filantropu.  Fonds «Atvērtā sabiedrība» (Open Society) darbojas jau 27 gadus un pastāv vairāk nekā 70 valstīs, ieskaitot Latviju.

Fondu pamatu mērķis ir palīdzēt īstenot dinamisku un iecienītu demokrātiju valstīs, kur valdības ir atbildīgas vēlētājiem. Lai to īstenotu, fonds mēģina ietekmēt valsts likumdošanu tā, lai veicinātu lielāku atklātību politiskā, ekonomiskā, un juridiskā laukā, aizsargājot cilvēku pamattiesības. Šajā jomā, fonds mēģina ierosināt brīvu mediju, tiesisku un juridisku sistēmu, plašu un pieejamu izglītības sistēmu, pieejamu veselības sistēmu, pret korupcijas novēršanu un brīvu informācijas izplatīšanu valstī. Fondam ir arī interese aizstāvēt minoritāšu tiesības katrā valstī un samazināt diskrimināciju. 

Es respektēju Sorosa kungu, jo viņš ir ar mieru savus dzīves darbus un nopelnus veltīt šiem mērķiem, tai pat laikā Latvijas labā. To viņam neviens nav prasījis darīt. Neviens latvietis viņam to nav prasījis darīt. To Valdis Zatlers viņam nav prasījis darīt. To viņam neprasīja eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga kura 2005.gadā viņam piešķīra Trīs Zvaigžņu Ordeni. To viņš dara no savas sirdsapziņas. Viņa fondi to turpinās darīt arī pēc viņa nāves. Tas ir unikāls devums cilvēcei.
Būtu jauki dzirdēt Latvijas presē ziņas par latviešiem, kuriem ir arī šādas intereses, tā vietā kā lasīt nepatiesas baumas, ko šodien presē ir paudis Lemberga kungs. Gaidām arī Lemberga kunga «Atvērtās sabiedrības» fondu dibināšanu.
 
Slēgsim šo lasītāja vēstuli ar sekojošo:

«Lemberga kungs: uzaicinu Jūs apciemot Ņujorku, kad būsiet ASV. Tad mēs varam Jums arī sarīkot tikšanos ar Sorosa kungu. Tad Jūs varēsiet izrunāties pie brokastu galda par Jūsu interesēm Latvijas valsts un latviešu labā, par demokrātijas nostiprināšanu mūsu valstī, par pretkorupcijas darbu Latvijā, kā apturēt Latvijas tautas demogrāfisko lejupslīdi, kā stiprināt latviešu valodu Latvijā, kā stiprināt Latvijas ekonomisko un finansiālo tēlu ASV un citās lielvalstīs, kā mēs varam gādāt par katru latviešu balsstiesīgo interešu aizstāvēšanu šodien un rīt. Gaidīsim no Jums ziņojumu, kad mēs varēsim Jūs sagaidīt šeit - Ņujorkā. Ja Jums nav zināms, Latvijai tagad ir bezvīzu līgums ar ASV – un ceram, ka Jums nebūs problēmu pieteikties ceļošanai uz Ņujorku.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu