Cik absolventam izmaksā izlaidums?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lauris Nagliņš/LETA

T/c «Galerija Centrs» veiktie aprēķini liecina, ka Latvijā ģimenei ar vidējiem ienākumiem sagatavot absolventu skolas izlaidumam šogad vidēji izmaksā 140-160 latus, portālu «Apollo» informēja Ivita Bidere, «Nords Porter Novelli» pārstāve.

Saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministrijas datiem, provizoriski skolu šogad absolvēs vairāk nekā 35 000 tūkstoši jauniešu. Kopējā summa, kas tiks iztērēta svētku apģērbam, ir vismaz 5 miljoni latu.

Latvijā ģimenei ar vidējiem ienākumiem mēnesī (Ls 150 - 200 uz vienu cilvēku ģimenē) sagatavot bērnu 9. vai 12.klases izlaidumam izmaksā vidēji 140 - 160 latus. Minētajā summā ietilpst apģērbu un apavu cenas, pieņemot, ka vidēji kleitas izmaksas ir Ls 55, apavi jaunietēm - Ls 35, aksesuāri - Ls 15, frizūra - Ls 25, manikīrs - Ls 12, uzvalks - Ls 80, krekls - Ls 20, apavi jaunietim - Ls 40, kaklasaite - Ls 10, frizētavas pakalpojumi - Ls 10. Papildu šiem izdevumiem ģimenēm ir jārēķinās arī ar ziedu, dāvanas skolotājiem, izlaiduma balles, u.c. izdevumiem - vismaz Ls 30 apmērā.

Aprēķinā ņemts vērā vidējais cenu piedāvājums katrā no pozīcijām, kas gan var atšķirties galvaspilsētā un reģionu pilsētās. Ņemot vērā dažādo pirktspēju, ir ģimenes, kuras izlaiduma vajadzībām tērēs daudz lielākas naudas summas, vai, gluži pretēji, - iztiks ar mazākiem ieguldījumiem.

Interesanti, ka kopumā nav lielas atšķirības starp puišu un meiteņu garderobes kopējām izmaksām. Kā viens no galvenajiem iemesliem ir fakts, ka labs uzvalks izmaksā dārgāk par labu kleitu. Ja, pērkot pēdējo, piemērotu modeli var piemeklēt, sākot no Ls 45, tad uzvalka iegādei jārēķinās vismaz ar Ls 80 - 100. Salīdzinot pamatskolas un vidusskolas izlaiduma izmaksas, nedaudz zemākas tās ir 9. klašu absolventiem - rēķinoties ar to, ka bērns vēl var augt, vecāki nereti aizņemas apģērbu, īpaši uzvalkus, vai izvēlas kleitu šūt paši. Kopējie novērojumi liecina, ka meitenes daudz vairāk līdzekļus iztērē skaistumkopšanai - manikīram, grimam un frizūrai, īpaši gatavojoties 12.klases izlaidumam.

Kopējais izdevumu aprēķins veikts, vadoties pēc Izglītības un zinātnes ministrijas datiem par skolēnu skaitu vispārizglītojošajās dienas apmācības skolās 9. un 12. klasē. Mācības 2010./2011.gadā 9. klasē uzsāka 19 969, bet 12.klasē - 15 461 skolēns.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu