Uz Saules fiksē neierasti spēcīgu uzliesmojumu; zinātnieki izbrīnīti

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ekrānuzņēmums

Otrdien uz Saules noticis neierasti apjomīgs plazmas izvirdums. Plazma pēc izvirduma sāka nolaisties un līdzīgi kā lietus noklāja pusi Saules virsmas, vēstī ārvalstu mediji.

Zvaigžņu pētnieks Alekss Jangs no ASV Nacionālās Aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) paziņojis, ka tik apjomīgu izvirdumu uz Saules vēl nav novērojis. Viņš notikušo salīdzināja ar milzīgu dubļu piku, kas uzmesta gaisā, bet vēlāk nokrīt un noklāj virsmu, pret kuru tā atdūrusies.

Kulmināciju Saules vētra sasniedza otrdien. Tiek ziņots, ka šis bija vidēja mēroga Saules uzliesmojums, tāpēc nekādus draudus Zemes mākslīgajiem pavadoņiem, kā arī virszemes objektiem, tas neradīja.

Tomēr NASA norāda - trešdien iespējama magnētiskā vētra, par kuru gan nevajadzētu uztraukties. «Tas vienkārši būs skaisti,» sacīja Jangs.

Tomēr ASV Meteoroloģijas dienesta pārstāvis Bils Murtags nepiekrīt romantiski noskaņotajam Jangam un uzver, ka tāds Saules radiācijas līmenis nav novērots kopš 2006.gada decembra, tāpēc pavadoņu, satelītu un virszemes sakaru ierīču darbība tomēr var tikt traucēta.

Tāpat uzliesmojums var ietekmēt navigācijas sistēmu darbu un pat nomainīt lidmašīnu maršrutus.

Jau ziņots, ka Saule šobrīd atrodas aktīvā fāzē. NASA regulāri uzmana uz Saules notiekošos procesus, lai laicīgi varētu brīdināt par uzliesmojumiem un magnētiskām vētrām uz Zemes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu